3 Hilal Anlamı, Üç Hilal Nedir? +20 Üç Hilal Yüzük

3 Hilal Anlamı

Ay sembolü tarihin farklı dönemlerinde farklı coğrafyalarda ve farklı kütlürlerde farklı şekilleriyle en çok kullanılan sembollerden biri olmuştur. Bugün de birçok ülkenin aynı zamanda Türkiye bayrağının da üzerinde yer alan ay sembolünün en çok dikkat çeken ve kullanılan şekli hilal şeklidir. Hilalin sembol olarak ilk ne zaman ve hangi kültürde kullanıldığı hep tartışma konusu olsa da daha ilgi çekici konu üç hilalin anlamıdır. 3 hilal anlamı farklı kültürlerde özellikle Türk İslam kültüründe farklı şekillerde yorumlanmıştır.

 

Bugün sizler için Osmanlı sancaklarından aşina olduğumuz üç hilal hakkındaki farklı yorumları araştırdık üç hilal nedir sorusunu yanıtladık.

 

3 Hilal Anlamı

 

Hilale simge olarak hem Türk tarihinde hem de İslam tarihinde sıklıkla rastlıyoruz. Ama İslam öncesi Türk tarihine bakacak olursak sembol olarak hilalin Türk tarihinde çok daha eski zamanlardan beri kullanıldığını görebiliriz.

 

Hilal ve üç hilalle ilgili sayısız hikaye, rivayet ve daha eski dönemlere ait mitler mevcuttur. Ama biz bugün sizlere üç hilalin Türk kültüründe ve İslam kültüründeki yerinden bahsedeceğiz.

 

Üç hilal anlamı nedir diye sorduğumuzda karşımıza sınırsız bilgiler ve farklı yorumlar çıkıyor. Üç hilalin anlamına geçmezden önce söylememiz gerekiyor ki, İslam inancında hilal çok önemli bir değere sahiptir. İslam inancında Allah`ın varlığının ve kudretinin delillerinden biri olarak görülür.

 

Hilalin sözlükte anlamı “ayın yeni doğduğu zaman ilk üç günlük yay şeklindeki durumu” olarak yazılmıştır. Ayın ilk görüldüğü üç gündeki şekline hilal veya yeni ay denir. Aynı zamanda ay  26 ve 27. günlerinde de  hilal şeklinde oluyor. Bu nedenle hilal, değişimin, yeniliğin, dönüşümün, doğumun ve yeniden doğumun sembolüdür.

 

İslam`da hilal sembolü 7. yüzyıldan itibaren kullanılıyor. Peki İslam inancında Üç hilal nedir?

 

İslam inancına göre üç hilal İslam`ın Avrupa, Asya ve Afrika olmakla üç kıtada yayılışını ifade eder. Bu fikre Osmanlı döneminde de rastlıyoruz. Osmanlı sancaklarları üzerinde yer alan üç hilalin Osmanlı`nın üç kıtaya hükmettiği anlamına geldiği söyleniyor.

 

Üç hilalin iman, ahlak ve adalet anlamlarını taşdığı da söylenen yorumlardan biridir. Bir diğer yoruma göre ise üç hilal, İslamda kutsal olan üç ayları temsil eder.

 

Bir Gizli Örgüt >> Teşkilat-ı Mahsusa

Üç Hilal Nedir?

 

Hilal sembolünün Türk kültüründe daha İslam`dan önce de kullanıldığını söylemiştik. Ama bugün üç hilal denildikte akla ilk Osmanlı döneminde yeşil sancak gelir.

 

Osmanlı İmparatorluğu`ndan çok iyi bildiğimiz üç hilalli yeşil sancak da aslında İslam ile ilişkilendiriliyor. Şöyle ki yeşil İslamı temsil ederken üç hilal Osmanlıların üç kıtada hükmetmesini simgeliyor. Yeşil sancak aslında hilafet sancağıdır. Osmanlı sultanları hilafeti devam ettirdiği için bu bayrağı taşımışlar. Yani Osmanlı döneminde de 3 hilal anlamı neredeyse aynıydı diyebiliriz.

 

Osmanlı döneminde üç hilalli bayrak genelde denizci leventlerin kullandığı bayraklardı. Ama bir süre sonra sancakların arttıkça hilal bir gelenek haline dönüştü. Hilal gelenek haline dönüşürken el sanatlarında, kuyumculukta, Türk ve Türk İslam mimarisinde farklı kompozisyonlar içinde yer almıştır. Örneğin Çanakkale Boğazı kıyısında Fatih Sultan Mehmet`in yaptırdığı Kilitbahir kalesinin kuş bakışı görüntüsü üç hilal şeklindedir. Hatta Selçuklu döneminde üç hilal sembolü birçok mimari yapıda çift başlı kartal sembolü ile birlikte kullanılmıştır. Bu da aslında Türklerin üç hilal sembolünü daha öncesinde kullandığını kanıtlar.

 

Osmanlı döneminde sadece mimaride değil kuyumculukta da üç hilal sembolüne rastlanıyordu. Osmanlı dönemi takılarında çiçekler, kuşlar ve çeşitli desenlerle beraber hilal ve yıldız da sıklıkla kullanılıyordu. İster kadın takılarında isterse de erkek takılarında üç hilalin işlendiği örnekler günümüze kadar korunmuştur. Bugün gördüğümüz üç hilal yüzük modelleri de Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen değerli bir mirastır.

 

Uzun bir süre Osmanlı bayraklarında bazen tek bazen üç hilal simgesi görülse de 19. yüzyılda tek bayrak kabul edildi ki bu bayrakta da sadece ay yıldız sembolü vardı. Bundan sonra üç hilal simgesini Teşkilat-ı Mahsusa`nın ambleminde görüyoruz.

 

Üç Hilal Yüzük

Günümüzde erkek gümüş yüzük modellerinde Osmanlı dönemine ait desenler ve motifler sıkça kullanılıyor.

 

Osmanlı Tuğra, Devlet Arması, Ay Yıldız ve Üç hilal ve bu döneme ait çeşitli çiçek, dal, kuş gibi çeşitli desenlerin işlendiği yüzükler bu döneme ilgisi olan, tarihine bağlı olan Türk erkeklerinin severek kendilerine aldığı veya birilerine hediye ettiği yüzüklerdir.

 

DİRİLİŞ TAKI hem mağazalarında hem de online mağazasında Osmanlı döneminin ruhunu yansıtan bu döneme ait farklı motifleri bir araya getirdiği, derin anlamları olan birbirinden şık üç hilal yüzüklerini müşterilerine sunuyor.

 

 

Her biri 925 ayar gümüşten üretilmiş üç hilal yüzük modelleri şık tasarımlarıyla tarzınızı tamamlarken üzerinde işlenmiş olan değerli motif ve sembollerle bireyselliğinizi ve kişiliğinizi de yansıtacaktır.

Etiketler: 3 Hilal, 3 Hilal anlamı, üç hilal, üç hilal yüzük
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR