Adalet Terazisi Anlamı Nedir?

Adalet Terazisi

“Adaletin terazisi şaşmaz”, “ilahi adalet” büyüklerimizden sıklıkla duyduğumuz ve kendimizin de kullandığımız ibarelerdir. Peki neden böyle söylenir? Neden adaletin terazisi deriz? Adalet terazi anlamı nedir?

 

Bugün sizlere coğrafya, kültür, dil, din, ırk farketmeksizin her yerde aynı anlamı taşıyan, neredeyse tüm dünya ülkelerinde ve farklı kültürlerde adaletin ortak sembolü olan adalet terazisinden bahsetmek istiyoruz. Adalet terazisi nedir? Adalet terazisi neyi sembolize eder? Adalet terazisinin kökeni nereden gelir? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.

 

Adalet Terazisi Anlamı

 

Adalet terazisi birçoğumuzun bildiği gibi tarih boyunca hukuk sisteminin dengesini ve adaletini temsil etmek için kullanılan ikonik bir semboldür. Hukukçuların da evlerinde veya ofislerinde obje şeklinde, zaman zaman adalet terazisi kolye veya başka bir takı şeklinde sıklıkla kullandığı bir simgedir.

 

Peki adalet terazisi dedikte aklınıza ne geliyor? Gözleri kapalı elinde terazi tutmuş bir kadın heykeli veya figürü olduğunu tahmin edebiliyoruz. Bu sembolün neden böyle tasvir edildiğini hiç düşündünüz mü? İşte adalet terazisinin kökeni de bu tasvirden geliyor.

 

Adalet terazisinin neyi ifade ettiği, ne anlama geldiği hakkında konuşmadan önce kökeninin nereden geldiğini öğrenmek gerekir. Kökeni adalet terazisi anlamı ile ilgili her şeyi söylüyor. Evet belki bazılarınız bunun ne anlama geldiğini, adalet terazisinin kökenini biliyorsunuzdur. Ama biz yine de açıklamak istiyoruz.

Adalet Terazisi’nin Kökeni Nereden Gelir?

 

Şöyle ki birçok tasvirde gördüğünüz gözleri kapalı ve elinde terazi olan kadın figürü, Yunan mitolojisinde Femida veya çoğumuzun Themis olarak bildiği adalet tarıçasının ta kendisidir. Yani adalet terazisinin kökeni aslında Yunan Mitolojisinden gelir. Peki Femida’nın ve Adalet Terazisi’nin hikayesi nedir?

 

Themis, Uranüs’ün (gök tanrısı) ve Gaia’nın (yeryüzü tanrıçası) kızı, aynı zamanda Zeus’un ikinci eşi Titanlar neslinden eski bir tanrıdır. Themis adı Yunanca “títhēmi” fiilinden gelir, “koymak”, “yerleştirmek”, “yerine koymak” demektir. Ama bundan ziyade “ilahi yasa” veya “ilahi adalet” anlamına gelir.

Bu terazi, Femida’nın veya  Themisin Adalet terazisi olarak bilinir. Bayan adalet de denilen Themis, taktığı göz bağıyla statüsüne veya servetine bakılmaksızın herkesin kanun önünde eşit olduğu adalet sisteminin tarafsızlığını temsil ediyor. Adalet terazisi anlamı da buradan gelir.

 

Femida’nın adalet terazisi’nde asıl fikir adaletin duygulara, önyargılara veya kişisel görüşlere değil, gerçeklere ve kanıtlara dayanmasıdır. Tam anlamıyla, adaletin terazisi, yargı sisteminde dengeyi, adaleti ve en önemlisi tarafsızlığı sembolize eder. Themis’in de gözü kapalı olması tesadüf değildir. Gözü kapalı Temis ve adalet terazisi adil ve eşit bir karara varmak için kanıtların tartılmasını temsil etmektedir.

 

Themis, bazen diğer elinde kılıç olarak da tasvir edilir. Kılıç, yasayı çiğneyenleri cezalandırma aracıdır ve yargılama gücünü sembolize eder. Bu tasvire esasen de genellikle Roma adalet tanrıçası Justitia ile de ilişkilendirilir.

Adalet Terazisi Kolye

 

Genel olarak, adalet terazisi, hukukun üstünlüğünün temel ilkelerini ve bir toplumda adalet arayışını temsil eder. Adalet terazisi çoğu zaman heykel objeler olarak karşımıza çıkar. Ama bunun yanı sıra adalet terazisi işlemeli gümüş yüzük ve kolye modelleri de mevcuttur.

 

Adalet terazisi kolye hukuk fakültesini yeni bitirmiş birine mezuniyet hediyesi veya bir hukukçuya verilebilecek ideal bir hediye olabilir. Bu kolyeler adalet terazisi sembolünü ortaya çıkarmak için minimalist tarzda tasarlanır. Bazı tasarımlarda sadece terazi tasvir edilirken bazılarında Femida elinde adalet terazisiyle tasarımı tamamlar.

 

 

Genel olarak adalet terazisinin işlendiği gümüş kolye modelleri güçlü bir mesajı ifade etmek için tasarlanır. Bu kolyeler adalete inancı olan, adaletin korunmasına kendini adayan kişiler tarafından kişiliğini temsil etmek aracı olarak tercih edilir.

Etiketler: Adalet Terazisi
Nisan 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR