Ayetel Kürsi Anlamı Nedir? Türkçe Okunuşu ve Fazileti Nedir?

Ayetel Kürsi Anlamı Nedir? Türkçe Okunuşu ve Fazileti Nedir?

Ayetel Kürsi, Medine'de indirilmiş Bakara suresinin 286 ayetinden 255. ayetidir. Ayetel Kürsi, hep evlerimizde, iş yerlerimizde bulundurduğumuz, üzerimizde taşıdığımız anlamı derin, faziletli ayetlerden biridir.

 

Bu defa hayatımızın zor anlarında, bir yola çıkarken, bir işe başlarken sürekli tekrarladığımız Ayetel Kürsi'nin anlamını, okunuşunu, Türkçe mealini ve faziletlerini bilenlerle yeniden tekrarlayacak, yeni öğrenenlerle de yeniden öğreneceğiz.

 

O zaman Ayetel Kürsi anlamı nedir? Ayetel Kürsi okunuşu nasıldır? Ayetel Kürsi Türkçe ne anlama gelir? Ayetel Kürsi fazileti nelerdir? sorularını tek tek yanıtlamaya başlayalım.

 

Ayetel Kürsi Okunuşu Nasıldır?

 

Ayetel Kürsi`nin anlamını açıklamadan önce Ayetel Kürsi'nin okunuşunu bilmemiz gerekir.

 

Kur`an`i Kerim`i anlayana ve okuyabilene Arapça okumak uygun görülmektedir. Ama her kes Arapça bilmediği ve okuyamadığına göre sizler için Ayetel Kürsi`nin Türk alfabesi ile okunuşunu yazıyoruz. Kuran-ı Kerim'de orijinalden Ayetel Kürsi okunuşu şöyledir:

 

“Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

"Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te'huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi'iznih, ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm, velâ yü-hîtûne bi'şey'in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim."

 

Ayetel Kürsi Anlamı nedir? Ayetel Kürsi Türkçe ne anlama gelir?

 

Ayetel Kürsi Anlamı

Kuran-ı Kerim'deki bütün dua ve ayetler gibi Ayetel Kürsi anlamı bilerek, anlayarak söylenilmesi veya okunması gereken ayetlerdendir. Ayetel Kürsi, Allahın Esma-ül Hüsna ve sıfatlarını zikreden, tekliğini ve yüceliğini anlatan, kısacası Allah'ı tevhid eden anlamı derin ayetlerden biridir.

Ayetel Kürsi, Hz. Muhammed Peygamberimizin de sürekli tekrarladığı ayetlerden biri olmuştur. Hatta Tirmizi'nin hadislerinden birinde Peygamber efendimizin, Bakara suresindeki bir ayetin Kur`an ayetlerinin efendisi olduğunu buyurduğu anlatılır. Şüphesiz ki bu hadiste ayetlerin efendisi derken Ayetel Kürsi'ye işaret edilmiştir.

 

Ayetel Kürsi anlamı, içinde geçen Allah`ın dört ismi ve üç sıfatı ile ilgilidir. Bu ayet, Kur`an`da tevhid inancını en güzel anlatan ayetlerdendir. Burada Allah`ın dört isminden birincisi El Hayy, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten; ikincisi El Kayyûm, her şeyin sahibi; üçüncüsü El Aliyy, en yüce; dördüncüsü El Azim ise azametli anlamlarını ifade eder.

 

Ayetel Kürsi Türkçe anlamını kısaca sizlere anlatalım. Ayetel Kürsi, ilk kelimesinden Allah'ı tevhidle başlar. "Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm” yani Allah`tan başka ilah yoktur, her zaman diridir, kayyumdur. Devamında Allah`ın yerin göğün tek sahibi olduğu ve her şeyi bildiği, O`nun izni olmadan hiç kimsenin O`nun huzurunda şefaat edemediği, O`nun sonsuz kudretinin yeri ve gökleri kapladığı ve O dilemedikçe insanlar O`nun ilminden hiç bir şey edinemediği ve kavrayamadığı anlatılmaktadır.

 

Ayetel Kürsi Faziletleri

Ayetel Kürsi, burada Allah'ın kürsisi zikredildiği için böyle adlandırılmıştır. Ayetel Kürsi, Medine`de nazil olmuş, bu nedenle de Ayetel kürsi faziletleri ile bilinen ayetlerdendir. Büyüklerimiz bizlere hep uzun ola çıkarken, önemli bir işe başlarken, zor durumlarda Ayetel Kürsi okumamızı tavsiye ederler. Onların bu tavsiyesi tesadüf değildir.

 

Ayetel Kürsi faziletleri ile ilgili çok hadis ve hikayeler vardır. Tirmizi'nin bir hadisinde Ayetel Kürsi'nin Kuran-ın en faziletli ayeti olduğu, şeytanın, bu ayetin okunduğu her evden uzak durduğu söylenir. Başka bir hadiste ise Peygamber efendimize Kuran’ın en faziletli ayeti nedir diye sorulduğunda "Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm” cevabını verdiği anlatılıyor.

 

Ayetel Kürsi’de Allah’ın isimleri ve sıfatları zikredilir. Bu ayeti okuyan kişi, Allah'ın isim ve sıfatlarını zikrederek, O'nu tevhid ederek rızasını alır. Bu ayeti okumak insanları kazadan ve beladan, fitne fesattan, kötü amellerden korur. Allah, bu ayeti okuyanlara yardımcı olur.

 

Ayetel Kürsi, gece uyurken, evden çıkarken, uzun yol giderken, yeni bir işe başlarken, sınava giderken, kötü ruh halinde, zor durumlarda hep okunması gereken en faziletli ayettir. Bu ayet de Kuran-ı Kerim’deki diğer ayetler gibi anlayarak ve gönülden inanılarak söylenmesi ve okunması gerekmektedir.

 

 

Hem anlamları hem de faziletleriyle her zaman üzerinizde taşımak isteyeceğiniz dualı kolyeler için ilgili kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Etiketler: Ayetel Kürsi anlamı, Ayetel Kürsi fazileti, Ayetel Kürsi türkçe, Ayetel Kürsi okunuşu
Ocak 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR