Börü Ne Demek? Börü Anlamı ve Börü Yüzük Modelleri

Börü Ne Demek? Börü Anlamı ve Börü Yüzük Modelleri

Börü kelimesi uzun yıllardır Türk tarihinde bulunuyor. Fakat gündeme televizyon ekranlarında yayınlanan dizi ile oldu. Bugün sizler için Börü ne demek sorusuna detaylı cevap vereceğiz. Börü anlamı eski Türkçe’ye dayanmaktadır. Bu yüzden eski zamanlara gitmemiz gerekiyor. Tarihi bir yolculuğa hazırsanız okumaya devam edebilirsiniz…

 

Börü Ne Demek? Börü Anlamı Nedir?

 

Eski Türkçe bir kelime olan Börü; "Kurt, Bahadır, Cesur ve Yiğit" benzeri anlamlara gelmektedir. Anlamlarından birisi Kurt olduğu için mitolojik bir anlamı da bulunmaktadır. Çünkü BÖRÜ kelimesiyle akıllara gelen kurt normal bir hayvan olarak nitelendirilmemektedir. Kutsal bir varlık olan kurt için de kullanılır.

 

Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olan Hüseyin Nihal Atsız'ın kaleme aldığı "Bozkurtlar Diriliyor" ve "Bozkurtların Ölümü" romanlarında adı geçen; "Kürşad ve 40 Çerisi" hikâyesindeki savaşlardan birisinin ismi de Börü'dür. Börü farklı anlamlara geldiği için farklı yerlerde de kullanılmıştır. Örneğin bazen at üstünde arkası dönük ok atan savaşçılara, bazen yiğit güreşenlere, bazen de Tanrı Dağı'nda gezdiğine inanılak gök tanrıları BÖRÜ kelimesiyle bağdaştırmışlardır.

 

Ayrıca Ergenekon Destanı yazıtlarında "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" olarak da isimlendirilmektedir.

 

Börü Neden Önemli?

Tarih boyunca pek az hayvan, insanların korkacağı kadar etkili, büyüleyici ve hatta insanların kendilerine, ruhlarına ve toplumlarına tanım için kullandığı olmuştur. Bu hayvanların en önemlisi ve bilineni hiç şüphesiz ki Kurt'tur.

 

Börü simgesi yani kurt Türk ulusundan Hint toplumuna, Roman ve Germanic kültürlerinden, Baltık-Slav'lara kadar, oradan da Britanya'nın kadim toplumu olan Keltlere ve Kuzey Amerika'ya kadar uzanır. Kurt sembolü birçok toplumda mitolojiye, inanca ve folklara dönüşmüştür. Konunun uzmanları mitolojisinde Kurt olan toplumların bozkurt habitatı olan coğrafyada olan toplumlar olduğunu dile getirmektedir.

 

Börü ne demek sorusu her coğrafya ve kültürde ayrı anlama gelebilir. Bazen avcı, bazen savaşçı, bazen ise kötülük ile özdeşleştirilmektedir. Bazen ise insanların kurda evrilmiş hali olarak görülmektedir. Börü özellikle 2 ulus için kurucu rol oynar. Birisi Türk diğeri ise İtalyan mitolojisidir.

 

 

börü yüzük

Etiketler: Börü, Börü ne demek, Börü anlamı, Börü yüzük
Şubat 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR