Cevşen Nedir? Cevşen Faziletleri ve Faydaları - Cevşen Kolyeler!

Cevşen Nedir

Türk ve Türk-İslam kültürü içerisinde kabul gören cevşen, bazı kesimler tarafından uydurma ve büyü olarak da nitelendirilebilmektedir. Bu yüzden sizlere cevşen nedir? cevşen fazileti ve faydaları hakkında rehber olabilecek bir yazı hazırlamak istedir. Cevşen neden takılır ve nasıl kullanılır? Bu konuda aklınıza takılan her şeyin cevabını bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.

 

Cevşen Nedir?

Cevşen nedir konusuna gelirken öncelikle bu kelimeyi açıklayarak başlamalıyız. Farsça bir kelime olan cevşen zırh, savaş elbisesi anlamına gelmektedir. Manevi zırh olarak da dile getirebiliriz. Ehl-i Beyt tarafından cevşene, Cevşen-i Kebir denilen kaynaklar bulunmaktadır.

 

Peki, kelime olarak zırh anlamı taşıyan cevşen aslında nedir? İslami kaynakları göz önünde bulundurarak kısaca dile getirmemiz gerekirse Cevşen:"Hz. Muhammed Efendimizin (s.a.v.) Allah'a yakarması ve ondan yardım istemesidir."

 

 

Cevşen 100 kısımdan oluşan bir duadır. Her ayrı bölümde Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatlarının tavsif edildiği 10 parçadan meydana gelmektedir. Efendimiz duanın her bölümünde Allah'ı 10 ismiyle zikreder, onu tesbih (Allah'ın yüceliğini anmak) ve tevhid (Allah'ın tek ve bir olması) eder. Sonrasında ise "bizlere yardım et, cehennem ateşinden koru" diyerek yakarır.

 

Cevşen içerisinde Kur'an-ı Kerim'den bazı ayet ve sureler ve Allah'ın 1001 ismi şerifinin bulunduğu bir duadır. Cevşenin kendine has bir yazılma şekli bulunmaktadır. Burada Kur'an-ı Kerim'den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah'ın 1001 ismi şerifi olan cevşen ve cevşen duası bulunur.

 

Cevşen ile ilgili eleştiriler ve söylentiler

Cevşen duası için hem İslami kaynakalrda hem de temel hadislerde net bir bilgi yer almamakla birlikte Ehl-i Beyt yoluyla gelen rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden birisi Peygamber soyundan gelen Zeynel Abidin’in yoluyla bilinmektedir. Kendisinin anlattığına göre cevşen savaşlardan birisinde (hatta Uhud savaşı olduğu söylenmektedir) Cebrail ile Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimize ulaşmıştır. Cebrail (a.s)'in Efendimize (s.a.v.) cevşeni verirken "bu duayı oku ve zırhını çıkar" dediği rivayet edilmektedir.

 

Söz konusu rivayet, cevşen duasının etkisi, faziletleri bazı kesimler tarafından kabul edilmemekte ve hatta uydurma olduğu düşünülmektedir. Fakat ortada şöyle bir gerçek var ki cevşen duasında bulunan Allah'ın 1001 isim ve sıfatı, sure ve ayetler, her biri kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Buda cevşen duası faziletlerinin doğruluğunu onaylamak için yeterlidir.

 

Her insan yola çıkar veya yeni bir işe başlarken, Allah'tan yardım isterken Kur'an-ı Kerim'den ayet ve sure okuyup manevi rahatlama duyar. Cevşeni de oluşturan dua, ayet, sure ve Allah'ın isimleridir. Bunlarda Kur'an-ı Kerim dışına çıkmayan sözcüklerdir. Haliyle cevşen de diğer dualardaki gibi insanların çevresinde zırh oluşturur. Cevşen ile oluşan zırh gözle görülmeye bilir. Fakat duayı inanarak okuyan insanlardan manevi bir zırh oluştuğu gerçektir.

 

Cevşenin Faziletleri Nelerdir?

 

Allah'ın ismini zikrederek Kur'an-ı Kerim'den dua okumak insanı manevi açıdan rahatlatır. Ayrıca kaza, bela ve kötülüklerden de korunmasını sağlar. Bu yüzden cevşen duası koruyucu bir kalkan görevi görür.

 

Eğer üzerinizde cevşen taşırsanız, Allah'ın 1001 ismini zikredip bir yola çıkar ve dua okuyarak yola devam ederseniz etrafınızda bir zırh olur. Görünen veya görünmeyen kazalardan ve belalardan uzak olur, kötülüklerden ve niyeti kötü olan insanlardan korunursunuz.

 

Ayrıca Cevşen içindeki duaların tamamı Kur'an-ı Kerimde bulunan ayet ve dualardan oluştuğundan manevi rahatlama vermektedir.

 

Cevşen Nasıl Kullanılır?

Cevşen daima muhafaza edilerek saklanması gereken bir duadır. Bu yüzden kolye şeklinde kullanımı uygundur. Cevşen duasının güzel bir şekilde saklanarak kişinin üzerinde taşınabilmesi için cevşen kolye üretimi yapılmaktadır. Bizde Diriliş Takı olarak 925 ayar gümüşten cevşen kolye üretmektedir.

 

 

Bu cevşen kolye modelleri üzerinde Ay Yıldız, Osmanlı Tuğrası ve farklı motiflerin işlendiği üçgen ve yuvarlak şekillerde tasarlanmaktadır. Birbirinden kullanışlı ve zarif cevşen kolye modellerini incelemek için ilgili kategorimizi ziyaret edebilir veya WhatsApp hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Etiketler: cevşen, Cevşen Nedir, cevşen faziletleri, cevşen faydaları, cevşen kolye
Nisan 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR