Devlet Ebed Müddet Ne Demek? Anlamı ve Sözleri

Devlet Ebed Müddet

Devlet Ebed Müddet cümlesi Türk tarihini özetleyen bir cümledir. Peki, bu cümle ne anlama geliyor? Bugün sizlerle Devlet Ebed Müddet ne demek, ne anlama gelir ve neden önemlidir sorularının yanıtlarını paylaşacağız.

 

Türk toplumu tarihine dönüp bakıldığında her zaman bir arada olma halinde olduğu görülmektedir. Bu birlik olma çabası hem göçebe hem de yerleşik hayat boyunca sürmüştür. Devlet olma, bir ve beraber olma bilinci Türk milletinin diğer milletler arasında her zaman daha güçlü olmasına imkân vermiştir. Birlikten kuvvet doğar sözü Türklerin geçmişine ışık tutan bir sözdür. İşte bu gücün sözcüklere dökülmüş hali de "Devlet Ebed Müddet" olarak karşımıza çıkıyor.

 

Türk ulusunda her zaman tek yumruk olarak, devletin sonsuza dek sürmesi için çaba göstermiş ve tarih boyunca her Türk devletini bir öncekinin devamı olarak görmüşlerdir. Böylece Türk Devleti ebediyen ayakta kalmış, yenisi kurulunca eskisinin devamı olarak görüşmüştür.

 

Devlet Ebed Müddet konusunda Hüseyin Nihal Atsız'da (Ünlü Türk düşünür ve yazar) çok değerli sözler paylaşmıştır.  Ötüken dergisinin 65. sayısında, Mayıs 1969'da yayınlanan sözler şu şekildedir;

 

Türkiye Cumhuriyeti gökten zembille inmemiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun devamıdır. Osmanlı İmparatorluğu, İlhanlı Devleti’nin uç beyliğinden doğmuştur; demek ki onun devamıdır, İlhanlı Devleti Anadolu’daki Selçuklu devletinin devamıdır. Anadolu’daki Selçuklu Devleti ile Batı Türkistan ve İran’daki Harzemşahlar Devleti Büyük Selçuklu Devleti’nin devamıdır. Büyük Selçuklu Devleti; Karahanlıların, Karahanlılar Uygurların, Uygurlar Gök Türklerin, Gök Türkler Aparlar, Aparların Siyenpilerin, Siyenpiler Kunların devamıdır. Bu devamlar kesintisiz, aralıksız bir tarihin kadrosudur. Yani biz, biri yıkılıp biri kurulan ayrı ayrı devletlerin değil, bir bütün halinde sürüp gelen bir devletin milletiyiz.

 

Devlet Ebed Müddet Anlamı

Devlet Ebed Müddet bir ideal, bir kimlik ve çok daha fazlasıdır. Devletin bekası, daima kalıcı olması ve ölümsüz olduğunu gösteren Türk milletinin benimsediği bir duruştur. İngilizlerin tarihinde nasıl "Güneş batmayan ülke" yazıyorsa Türk toplumlarının tarihinde de "Devlet Ebed Müddet" söylemi vardır ve her zaman var olacaktır.

 

 

 

Milletimizin üst kimliği olan Devlet-i Ebed Müddet sözcüğü, ülkeyi bölünmekten koruyan bir yapıdır. Böylesine önemli bir düsturu günlük yaşamına taşımak isteyenler için erkek gümüş yüzük modelleri üretilmektedir. Dilerseniz bizimle iletişime geçiğ üzerinde bu özel yazı olan ürünlerden satın alabilirsiniz.

 

Etiketler: Devlet Ebed Müddet
Mart 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR