Düğünde Altın Takma Devri Bitti – Gümüş Çağı Başlıyor!

Düğünde Gümüş Takılır mı

Adet, gelenek ve göreneklerine çok bağlı bir millet olduğumuz için bizde düğünde altın takılır. Fakat geçen sene altın fiyatlarındaki büyük artık hem düğün sahiplerini hem de düğüne gideceklerin düşündürmeye başladı. 2021 Ocak ayında 450 lira olan gram altın, aralıkda 900 liraya yükseldi. Şimdilerde ise 800 tl civarında dolaşıyor. Altın fiyatlarındaki beklenmedik yükseliş yüzünden insanlar gümüşe yönelmeye başladı. Peki, düğünde gümüş takılır mı? Buna en güzel cevap yakın zamanda düğünlerde takılabilecek çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını boyutlarında "gümüş sikkeler" düğünler için piyasaya sunulmuş olmasıyla verilmiş olacak.

 

Düğünde Gümüş Takılır Mı?

 

Geline Teyzesinden Yarım Gümüş!

 

Katılacağımız her düğün öncesinde aileler arasında mutlaka, "Acaba ne takalım? Para taksak çok mu ayıp olur? Bizim düğünde onlar çeyrek taktı ama fiyatlar şimdi çok yüksek, biz ne takabiliriz?" tarzında sorular sohbet konusu oluyor. Geçen yıl altındaki artış, gümüşün de değerlenmesine sebep oldu. Hatta birçok kişi altın kaplama olan gümüş almaya yöneldiğini gördük. Fakat yakın zamanda bu iş tamamen gümüş odaklı olmaya başlayacak. Kafalardaki düğünde gümüş takılır mı sorusu ortadan kalkacak. İsteyen herkes gelin veya damada çeyrek, yarım veya cumhuriyet boyutlarında gümüş takabilecek.

 

Kulp ve Kurdeleli Gümüş Sikkeler

 

İslam Memiş (altın ve para piyasaları uzmanı) konu hakkında çok fazla talep aldıklarını ve bu yüzden GM rafineleri ile anlaşıp çeyrek (5gr), yarım (10gr) ve cumhuriyet (20 gr) büyüklüğünde gümüş kulplu sikkeler bastırılması için talimat verdiğini dile getiriyor.

 

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş konuyu İslam Memiş'e sormuş. Geçen düğün sezonunda bu konu hakkında binlerce kişinin Memiş'e ulaştığını dile getirmiştir. Vatandaşlar özellikle düğünlerde "para taksam ayıp olur" diyerek sitem etmekteydi. Gramın gramı denilebilecek altını veya para takmayı kimse istemiyor, ayıp karşılanacağını dile getiriyordu. Oysa gümüş oldukça değerli bir madendir. 2020 yılında altından çok daha fazla kazandırdı. Özellikle son 2 yılda ise gümüş için "altın" çağını yaşıyor diyebiliriz. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumzda bende gümüşe yöneldim. Bu oldukça mantıklı bir çözüm oldu. 100, 200 TL yerine isteyen herkes artık düğünde gümüş sikke takabilecek. Tıpkı altında olduğu gümüş gümüş sikkelerde de kulp var ve kurdele ile tekılabiliyor. İslam Memiş; Bu sayede yükselen altın fiyatları yüzünden kaybolmaya yüz tutan takı kültürü de gümüşle yeniden canlanmaya başlayacak diyor.

 

Etiketler: Düğünde Gümüş Takılır mı
Ocak 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR