Felak Suresi Anlamı ve Okunuşu, Türkçe Meali🤲😇

Felak Suresi

Felak suresi "Rabbine Sığın" emri ile başlayan bir suredir. Bugünkü içerik konumuz Kur’an’i Kerim’in sondan bir önceki yani 113. suresi olan Felak suresidir. Bu sureyi okumayan veya bilmeyen müslüman yoktur diye düşünüyoruz. Ama yine de çok arandığı ve sorulduğu için bir de biz araştırmak ve yazmak istedik Bu yazımızda Felak suresi anlamı, okunuşu ve Felak suresi Türkçe mealini sizler için yeniden yazdık.

 

Felak Suresi Anlamı

 

İniş sırasına göre 20. sure, Mushaftaki sırasına göre yüz on üçüncü olan Felak suresi, Mekke’de inmiştir ve beş ayetten oluşmaktadır. Surenin anlamı birinci ayetteki söz kelimeden gelir. Birinci ayette şöyle denir:

 

Kul e’ûżu birrabi-lfelak(i) – Felak’ın (sabahın) Rabbine sığınırım

 

Felak kelimesi Türkçe mealden de görüldüğü gibi sabah anlamına gelir. Aynı zamanda aydınlık, yarmak anlamını da ifade eder. Felak suresi anlamı nedir diye soracak olursanız, birinci ayetten de görüldüğü Allah’a sığınma suresidir. Bu surede insan ruhuna ve bedenine zarar verebilecek her şeyden Allah’a, sabahların Rabbine sığınır.

 

Felak suresi, inme sırasına göre Fil suresinden sonra, Nas suresinden önce inse de Kur’an’i Kerim’de İhlas suresinden sonra, Nas suresinden önce gelmektedir. Çoğu zaman Felak ve Nas sureleri birlikte okunur. Bu surelerin ikisine birlikte yani “sığındıran” veya “koruyan” anlamına gelen “muavvizetân” denmektedir. Felak ve Nas sureleri Allah’a sığınma sureleri olarak bilinir. Birçok hadiste İhlas suresinin de bu iki sure ile birlikte okunduğu söylenir. Üçünün birlikte ortak ismi ise kaynaklarda “muavvizât” olarak geçer ve “muavvizetân” kelimesiyle aynı anlama gelir.

 

 

Felak Suresi Okunuşu

 

Kur’an’i Kerim’de surelerin ve ayetlerin hikmetini, anlatmak istediğini anlamak için Türkçe mealini okumak şarttır. Ama Kur’an’i Kerim’i Arapça okumak şart değil. Önemli olan anlatılanı gönülden anlamaktır.  Eğer Arapça okumayı biliyorsanız Kur’an’i Kerim’i olduğu gibi Arapça okumak önerilir. Arapça bilmiyorsanız okunuşunu bilmeniz yeterlidir.

 

Felak suresi daha önce de söylediğimiz gibi beş ayettir. Arapça bilmeyen okuyucularımıza kolaylık olması açısından Türkçe okunuşunu yazıyoruz. Felak suresi okunuşu şöyledir:

 

1. Ayet: Kul e’ûżu birrabi-lfelak(i)

2. Ayet: Min şerri mâ halak(e)

3. Ayet: Vemin şerri ġâsikin iżâ vekab(e)

4. Ayet: Vemin şerri-nneffâśâti fî-l’ukad(i)

5. Ayet: Vemin şerri hâsidin iżâ hased(e)

 

 

Felak Suresi Türkçe

 

Yine tekrar etmek istiyoruz. Kur’an’i Kerim’i Arapça okumak şart değildir. Eğer Arapça bilmiyorsanız Türkçe de okuyabilirsiniz. Okuduğunuzu anlamayabilirsiniz. Ama önemli olan sureleri ve ayetleri Kur’an’i Kerim’de yazıldığı gibi okumaktır.

 

Elbette Kur’an’i Kerim’i, orada yazan sure ve ayetlerin konusunu ve faziletini anlamak için Türkçe mealini okumak gereklidir. Ben anlayamıyorum o nedenle sadece Türkçe mealini okuyorum derseniz bu da doğru değildir. Meali sureyi veya ayeti okuduktan sonra anlamak için okumak tavsiye edilir. Bu nedenle de daha anlaşılır olabilmesi için Arapça kelimelerle nasıl okunur yazdıktan sonra sizler için Felak Suresi Türkçe mealini de yazmayı kendimize borç bildik.

 

Felak Suresi Türkçe Meali şöyledir:

 

1. Ayet: De ki: Sığınırım sabahın Rabbine;

2. Ayet: Bütün Yarattıklarının şerrinden,

3. Ayet: Karanlığı bastığı zaman gecenin şerrinden,

4. Ayet: Düğümlere üfleyen büyücü kadınların şerrinden,

 

5. Ayet: Kıskandığında hasetçinin şerrinden!

Etiketler: Felak Suresi, Felak Suresi anlamı, Felak Suresi okunuşu, Felak Suresi türkçe meali
Ağustos 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR