Göktürkçe Türk Yazılı Yüzük, Göktürkçe Nasıl Okunur?

Göktürkçe

Ne gariptir ki Orhun veya herkesin Göktürk olarak bildiği alfabeyi çoğu kişi bilmese de Göktürkçe Türk yazısını herkes okuyabiliyor. Peki, Göktürkçe Türk yazısı nereden geliyor? Bu yazıya nerede ve ne zaman rastlandı? Göktürkçe Türk yazısı nasıl okunur?

 

Göktürkçe Türk Yazısı

Türklerin millattan önceye kadar dayanan eski bir tarihi vardır. Şöyle ki ilk bağımsız Türk devleti olarak bilinen Hun İmparatorluğu MÖ 220 yılında kurulmuş, MS 45 yılına kadar hükümranlığı devam ettirmiştir. Bu devletten sonra Göktürk Kağanlığı`na kadar birçok Türk devletleri kurulmuştur. Peki bu kadar Türk devletleri varken neden özellikle Göktürk devleti hakkında bu kadar çok konuşuluyor? Bu devleti özel kılan nedir?

Göktürk Kağanlığı savaş meydanına çıkan hükümranlığı yaklaşık 200 yıl süren eski Türk devletlerinden biridir. Bu devletin Türk tarihinde, Türk dili ve kültüründe özel yeri vardır. Göktürkleri özel kılan şey bu devlete ait olduğu düşünülen Orhun veya Göktürk yazıtlarıdır. O yazıtlar ki herkesin bildiği Göktürkçe Türk Yazısı ilk kez burada görülmüştür.

Göktürk Yazıtları veya Orhun Abideleri Yenisey Irmağı yakınlığında bulunmuş dikilitaşlardır ve şimdiye kadar bulunan en eski yazılı Türkçe metinlerdir. En önemlisi ise Türk kelimesini görüdüğümüz ve okuduğumuz şimdilik ilk yazılı kaynaktır.

Orhun veya Göktürk yazıtlarının Göktürk hükümdarı Bilge Kağan döneminde oğlu Yollıg Tigin tarafından yazıldığını biliniyor. Burada Bilge Kağan, Kültigin ve Tonyukuk anıtları olmakla üç dikilitaş bulunuyor. Bu anıtların bir tarafı Göktürkçe diğer tarafı Çince yazılmıştır. Tamamı okunamasa da büyük bir kısmı okunmuş ve çözülmüştür.

Göktürkçe Türk yazısı Kültigin anıtında ve Tonyukuk anıtında iki farklı şekilde okunmuştur. Şöyle ki Türk kelimesine “Türük” şeklinde Kültigin anıtında, “Türk” kelimesine ise Tonyukuk anıtında rastlanmıştır.

 

Göktürkçe Türk Yazılı Yüzük

Türk kelimesine ilk kez rastlanıldığı için Orhun abildeleri ve Göktürk alfabesi Türk tarihi, Türk dil ve edebiyatı, aynı zamanda Türk kültürü için çok değerlidir ve Türk halklarının gurur kaynağıdır. Bu nedenle de Göktürkçe Türk yazısı ilk Türk yazısı olduğu için yazıldığı şekilde kullanmayı ve Göktürkçe Türk yazılı aksesuarlar tercih ediyoruz.

Tarihi eskiye dayanan bir milletin kanından, soyundan olmak, Türk adını taşımak gurur verici bir histir. Türk olarak bunu her fırsatta ve her yerde söylemeye, göstermeye çalışıyoruz. Türk olduğumuzu ifade etmenin en güzel yolu da Göktürkçe Türk yazısını aksesuarlarımızda kullanmaktır.

Özellikle erkekler Türklüğü ifade etmek için Göktürkçe Türk yazılı yüzük takmayı tercih ediyor. Türklüğü en iyi şekilde yansıtan yüzük modellerinden olduğu için genç veya olgun herkesin severek taktığı ve takmaktan gurur duyduğu yüzüklerdir.

Siz de bu yüzüklerden birine sahip olmak isterseniz şimdi Diriliş Takı online sitemizde sizlere geniş ürün yelpazesiyle sunduğumuz  Göktürkçe Türk yazılı yüzük modellerinden zevkinize ve tarzınıza uygun Göktürkçe Türk yazılı yüzüğünüzü seçebilirsiniz.

 

Göktürkçe Türk Yazısı Nasıl Okunur?

Göktürk alfabesi öğrenilmesi ve okunması zor alfabedir. Bu alfabeye sadece bu konuya ilgi duyanlar ve araştıranlar hakim olabilirler. Göktürk alfabesini bilmesek de Göktürkçe Türk yazısını görür görmez tanıyoruz. Peki Göktürkçe Türk yazısı nasıl okunur?

Göktürk Yazıtları çözülürken bu yazıların normal şekilde soldan sağa değil de sağdan sola doğru yazıldığı ve okunduğu ortaya çıkmıştır. Göktürkçe sağdan sola doğru yazılır ve okunur.

Daha önce de söylediğimiz gibi bu yazıtlarda Türk kelimesine “Türk” (𐰚𐰼𐰇𐱅) ve “Törük” (𐰰𐰼𐰇𐱅) şeklinde rastlanmıştır. Bu iki kelimenin yazılışında tek harf farkı vardır. Şöyle ki, Göktürkçe “𐱅” harfinin Türkçe karşılığı “T”, “𐰼” harfinin “Ö, Ü”, “𐰇” harfinin “R”, “𐱅” harfinin ise “K” harfidir.

Orhun alfabesinde çift seslerin kullanımı vardır. “𐰰𐰼𐰇𐱅” şeklinde karşımıza çıkan bu kelimede “𐰰” harfi “ök” ve “ük” olarak okunuyor. Böyelece “𐰚𐰼𐰇𐱅” sağdan sola Türk olarak okunsa da “𐰰𐰼𐰇𐱅” Törük olarak okunuyor.

 

Günümüzde de bu yazının en kabul gören hali 𐰚𐰼𐰇𐱅” yani Türkdür. Göktürkçe Türk yazılı yüzük modellerinde ise hem Göktürkçe Türk yazısı hem Türk hem de Törük şeklinde yazılıyor.

Etiketler: Göktürkçe, Göktürkçe Türk, Göktürkçe nasıl okunur
Ağustos 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR