Gümüş Yüzük Nasıl Yapılır ve Parlatılır?

Gümüş Yüzük Nasıl Yapılır

Gümüş üretimi eskiden el işçiliğine dayansa da günümüzde tüketim talebinin artması nedeniyle hızlı şekilde seri üretim yapabilmek için makine üretimine geçiş yapılmıştır. Gümüş yüzük yapımı uzun süren  birçok aşamadan geçmektedir.

 

Gümüş saf haliyle 1000 ayardır. Ama gümüş yapı olarak yumuşak olduğundan dolayı işlenecek kıvamda değildir. Bu nedenle de gümüş takılar hazırlanırken 925 gram gümüş 75 gram bakırla karıştırılıyor.

 

Gümüş Yüzükler Yapılırken Hangi Aşamalardan Geçiyor?

Gümüş yüzük yapabilmek için öncelikle yapılacak ürünün belirlenmesi gerekiyor. Bilgisayar ortamında gümüş yüzüğün tasarımı yapılıyor. Çıkarılan bir tane numune ile geri kalan seri üretim yapılmaya başlıyor. Seri üretim için kauçuk hamur kullanılıyor. Hazırlanmış numune kauçuk hamur içine yerleştirilerek özel makinelerde kauçukun gümüş yüzüğün şeklini alabilmesi için ısıtılıyor. Isıyla eriyen kauçuk gümüş yüzüğün şeklini aldıktan sonra kauçuk özenle kesilip numune çıkarılıyor.

 

Kalıbı alınmış yüzüğün seri üretimini almak için kesilmiş kauçuklar demir levhalara sıkıştırılarak baş kısımlarındaki delikten oluşmuş kalıbı ortaya çıkarmak mum basma aşamasına geçiliyor. Mum basıldıktan sonra ağaca dizilip özel demir kalıpların içine geçiriliyor. Etrafı bantlanarak üzerine alçı dökülüyor ve fırında belirli derecede belirli sürede bekletiliyor. Kauçuk ısıda eriyip kaybolduğu için alçı, kalıpların yerini alıyor. Fırından çıkarıldıktan alçının fazlalıkları temizlenip sıvı halinde olan gümüş üzerine dökülüyor. Soğuduktan sonra yüzükler koçan halinde atölyeye gönderiliyor.

 

Gümüş Yüzüklere Atöylede Hangi İşlemler Yapılıyor?

Atölyelere ağaç şekinde getirilen yüzükler kesiliyor. Kesilmiş gümüş yüzüklerin eklenecek parçaları varsa ekleniyor. Zımparası, cilası, ponzası sırayla yapılıyor. Eğer ısıya devamlı taşlar kullanılacaksa onlar da önceden kalıplar hazırlanırken yerleştirilebilir. Yapılan kadın veya erkek gümüş yüzük taşlı modelse en son taş ekleniyor.

 

Gümüş Yüzükler Nasıl Parlatılır?

Su, ter, toz, krem – tüm bunlar bir süre sonra gümüşü matlaştırır, bu etkiler gümüş yüzüğü oksitlendirir ve yüzeyinde göze hoş gelmeyen koyu renkli kaplama ortaya çıkarır. Gümüş yüzükleri aldığınız mağazada parlatmanız tavsiye ediliyor. Ama böyle bir imkanınız yoksa evde kendi imkanlarınızla da gümüş yüzüğü parlatmak mümkündür.

 

Bunun için en kolay yöntem su ve bulaşık deterjanıdır. Ilık suya bulaşık deterjanı döküp gümüş yüzüğü 20-40 dakika bu suda bekletmek yeterli olacaktır. Gümüş yüzük bu karışımın içinden çıkarıldıktan sonra bezle temizlenir. Eğer hala lekeler kaldıysa yumuşak bir diş fırçasıyla ek olarak yeniden temizlenir.

 

Diğer bir yöntem ise kararmış gümüş yüzüğü iki yemek kaşığı süt, beş yemek kaşığı sirke ve limon suyu karıştırılmış kabda 12 saat bekletmektir. Gümüş yüzük daha sonra suyla durulanıp bezle silinir.

 

Ezilmiş tebeşirle amonyakın karışımından elde edilen macun da gümüş yüzüklerin parlatılmasında kullanılıyor. Bu karışım kararmış gümüş yüzük üzerine uygulandıktan sonra normal fırça ile temizlik yapılır. Bu işlemler sonucunda yümüş yüzüğü daha çok hasar vermemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası veya yumuşak bir süngerle temizlemek gerekiyor.

 

 

En bilinen yöntemlerden biri de diş macunu ile parlatmadır. Eğer gümüş yüzük daha çok kararma yapmadıysa ve hafif lekeler varsa diş macunuyla temizlemek yeterli olacaktır. Başka bir karışım da sirke, kabartma tozu ve su karışımıdır. Gümüş yüzük 30 dakika bu karışım içinde bekletildikten sonra bol su ile yıkanıp kurulanıyor. Limon da asidik özelliğinden dolayı gümüş parlatma işleminde kullanılabilir.

 

Etiketler: Gümüş Yüzük Nasıl Yapılır, Gümüş Yüzük Nasıl Parlatılır
Mart 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR