İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun Anlamı ve Fazileti Nedir?

inna lillahi ve inna ileyhi raciun

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn anlamı gereği oldukça önemlidir. Sık kullanılmasa ve bilinmese de hayatımıza rehber etmemiz gerekmektedir. Sıkça kullanılması da tavsiye edilir. Eğer inna lillahi ve inna ileyhi raciun anlamı ve fazileti hakkında bilginiz yoksa bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Bu özel cümlenin anlamını ve mealini sizler için derledik.

 

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Arapça cümledir. Ayrıca bu cümle Kur'an-ı Kerim'de Bakara suresinin 156. ayetinde geçmektedir. Bu yüzden cümle ayet sözüdür. Musibetlere karşı okunmakta ve koşulsuz olarak Allah'a teslimiyet içermektedir.

 

İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun Anlamı Ne Demek?

 

 

Tüm varlıkların tek yaratıcısı olan yüce Allah (c.c.), kullarından dua etmelerini ve "bana dua edin ki, icabet edeyim" emrini iletmiştir. Bu sebeple bizler de tüm istek, musibet ve hacetlerimizde Allah' yakarış için dua etmemiz gerekmektedir. İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn cümlesi de dua olarak zikredilen ayetlerden birisidir. Anlamı ise "Allah'tan geldiğimizi ve yine Allah'a döneceğimizi" işaret eder.

 

Ümmü Seleme (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Efendimiz (s.a.v.) "Kim sıkıntıya düştüğünde inna lillahi ve inna ileyhi raciun derse; Allah yaşadığı sıkıntıdan dolayı ödüllendirip çok daha hayırlı şeyler verir" diyerek müjdelemiştir.

 

Türkçe Anlamı, Meali ve Fazileti

 

 

Tüm Müslümanlar musibet, sıkıntı, üzüntü, depre ve ölüm haberi alınca "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn" demeleri istenmiştir. Bu özel duanın Türkçe anlamı; "Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz, derler."

 

Başa gelen her musibet bir sınav olarak kabul edilmelidir. Yaşanılan her sıkıntıda sabrı elden bırakmayıp metanetli olunmalı, duayı sık sık söyleyip, bu dünyadaki varoluş amacımızı tazelemeliyiz. Bu duayı sık sık zikrederek tam teslimiyet halinde olmalı, inançlı ve kararlı olarak doğru yolu bulmalıyız.

 

Mal ve mülk dâhil her şeyin sadece Allah'a ait olduğu bilinmelidir. Zenginlik, yoksukluk, savaş, hastalık veya evlat ile imtihan verebilirsiniz. Bu dua "Allah’tan gelindiğini ve dönüşün yine O’na olacağını" işaret etmektedir. Her sıkıntı ve musibette bol bol Allah'a dua edip, iyimserliği elden bırakmadan ve ümidi yitirmeden istiğfar edebiliriz.

 

Etiketler: inna lillahi ve inna ileyhi raciun, inna lillahi ve inna ileyhi raciun anlamı
Mart 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR