IYI Ne Demek? IYI Bayrağı Simgesi Anlamı Nedir?

IYI Ne Demek

Diriliş Ertuğrul dizisiyle birlikte tekrar gündemek gelen IYI ne demek? Dizi de sıkça insanların karşısına çıkan, Kayı Boyu'nun simgesi olan bu semblün altında birçok anlam yatmaktadır. Kayı Boyu'nun simgesinde ve bayrağında karşımıza çıkan IYI ne anlama geliyor? Bugün sizler için hem Kayı Boyu hem de onların simgesi hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

 

IYI Ne Demek?

 

Savaşçı bir toplumun ataları da savaşçıdır. Geçmişten günümüze Oğuz Kağan Destanı'nda da yer alan Kayı Boyu, Oğuzların 24 boyundan birisidir. Osmanlı Hanedanı'da bu boydan geldiği için tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Bayraklarındaki IYI simgesi ise 2 ok ve 1 yayı sembolize etmektedir. Kayı, kuvvet ve kudret sahibi anlamına gelmektedir.

 

Kayı Boyu, Osmanlı'nın kuruluşunda çok büyük fayda sağlamıştır. Hacı İlbeyi ve Evrenos Gazi beyleri balkanların fethedilmesi sırasında yardım etmiştir. Kaza-i Cuma ve Vardar ovasına yerleşmişlerdir. Şimdilerde bile Evrenos gazi ve Hacı İlbey aileleri bilinmemektedir.

 

IYI sembollü bayrağı ile tanınan Kayı Boyu, ülkemizde de Ankara, Eskişehir, Burdur, Çankırı, Orhaneli ve Isparta öncelikli olarak birçok köye yerleşmiştir. IYI ne demek sorularının sıkça sorulduğu bugünlerde geçmişe dönüp iyice bakmamız gerekiyor. Sultan II.Murad soyunun bu boya dayandığını gösterebilmek için sikkelere IYI simgesi ekletmiştir.

 

Sultan II.Murad sonrasındaki dönemlerde basılan sikkelerde IYI simgesi görünmese de Kanuni dönemine kadar birçok eşya üzerinde bu sembolü görmek mümkündür.

 

Kayı Boyu Simgesi & Bayrağı Anlamı

 

Kayıların bayrağındaki bu IYI simgesindeki ortadaki yay figürü anayı temsil eder. Sağ ve soldaki oklar ise savaşçı Alpleri ifade etmektedir. Kayılar Osmanlının kuruluşundaki balkanlar fethinde önemli faydalar sağlamıştır. Sultan II.Murad soyunun Kayı boyundan geldiğini göstermek için sikkelere IYI sembolü koyulmasını istemiştir. Sonraki padişahlarda IYI simgeli sikkeler görünmese de, Kanuni dönemine kadar birçok çeşitli eşya üzerinde bulunmuştur.

 

Abdülhamit Han, fazlasıyla güvendiği için Kayıların Karakeçeli aşiretine mensup kişilerin tamamını “Aziz Hemşerilerim” olarak ifade ettiği Ertuğrul Alayı’nı kurmuştur. Özellikle Diriliş Ertuğrul dizisinde karşımıza sıkça çıkan IYI Kayı sembolü, herkes tarafından bilinir ve merak edilir hale geldi. 2013 yılında Bilecik Belediye Başkanı tarafından Kayıların bayrağı için patent tescili alındı. Bu sayede diriliş ve kuruluşun kökleştiği Bilecik ile Kayılar ile özdeşleşmiş oldu.

 

IYI anlamı herkesi çok ilgilendiren konulardandır. Oğuz boylarının hemen hepsinde ok ve yay simgesi farklı şekillerde kullanılmıştır. Yani bu simge Oğuz Türklerinin geleneksel simgesi olmuştur.

 

 

Etiketler: IYI Ne Demek, iyi simgesi, iyi sembolü, iyi anlamı
Mart 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR