Kadınlar Günü Ne Zaman 2023 - Neden Var? Hikâyesi Nedir?

Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü veya diğer bilinen adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm dünya tarafından kutlanan bir gündür. Bu özel günde dünyanın her tarafında kadın hakları etkinlikleri yapılıyor. Peki, dünya kadınlar günü ne zaman 2023 yılında hangi güne denk geliyor? Ayrıca bu özel gün neden var ve hikâyesi nedir? Bugün akla gelen tüm sorulara yanıt vereceğiz.

 

100 yıldan fazladır Dünya Kadınlar Günü kutlanmaktadır. Her yıl ise farklı konularla gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl 8 Mart'ta 30'dan fazla ülkede iş bırakma eylemi düzenlenmişti. Peki, kadınlar günü bir kutlamamı yoksa protesyo mu? 2023 yılında kadınlar günü ne zaman kutlanacak?

 

Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanacak?

 

2023 yılında kadınlar günü 8 Mart Çarşamba gününe denk gelmektedir. Her yıl mart ayının 8. günü kutlanan bu özel gün hakkında birçok soru bulunuyor. Ülkemizde de bu özel günde kadınlara olan sevgi ve saygı daha fazla gösterilmeye çalışılmaktadır. Özellikle emekçi kadınlara şehirlerde ve iş yerlerinde çiçekler dağıtılmaktadır. Peki, kadınlar günü neden var? Hikâyesi nedir biliyor muyuz?

 

Kadınlar Günü Neden Var? Hikâyesi Nedir?

Geçmişi 1800'lü yıllara kadar dayanan bu özel gün, kadınların mücadelesini, ABD'de 40bin kadın dokuma işçisi 8 Mart 1857 tarihinde yaktı. Bir tekstil fabrikasında sadece daha iyi çalışma şartları istedikleri için greve başladılar. Grev sonrasında çıkan yakında tam 129 kadın hayatını kaybetti. Bu trajik hikâye yaşandığında takvimler 8 Mart 1857'yi gösteriyordu.

 

Grev sırasında polisin fabrikaya kitlediği kadınlardan 129'u çıkan yangından hayatını kaybetti. Bu trajik ölümler dünyadaki tüm kadınların seslerini duyurmak için yakılan ateşin ilk kıvılcımı oldu.

 

Böylesine büyük bir olayın ardından hemen Kadınlar Günü oluşmadı. Konu hakkında ilk teklif 53 yıl sonrasında geldi. 26-27 Ağustos 1910'da İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı yapıldı. Danimarka'da gerçekleşen bu konferansta oylama yapıldı ve bu önemli tarih 54 yıl sonra kadınlar Dünya Kadınlar Günü olarak tarihlere kazındı. İlk kutlaması ise 1911 yılında yapıldı.

 

Clara Zetkin (Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden biri) vefat eden ABD'li kadın işçilerin anısını yaşatmak için 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi. Öneri ise 1911 yılında oy birliğiyle kabul edildi. 10 yıl sonra yine aynı konferansta ise günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirildi.

 

 

 

Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. 1975 yılından itibaren kitlesel olarak kutlamalar başlamıştır. 12 Eylül darbesinde kutlamalara ara verilmiş olsa da 1984'ten bu zamana kadar devam etmektedir.

Etiketler: Kadınlar Günü
Eylül 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR