Mavi Kelebek Anlamı Nedir? Mavi Kelebeğin Hikâyesi Nedir?

Mavi Kelebek anlamı

Mavi kelebek anlamı ve yüreklere dokunan hikâyesi ile biliniyor. Bu kelebekler mezarlarda bulunan ölüm çiçekleriyle beslenmektedir, kanatları ise mavi renktedir. Yıllar önce yaşanan bir katliamın ardından mavi kelebekler Boşnak halkının acılarının simgesi oldu. Bugün sizlerle bu mavi kelebeğin hikâyesini, yaşanan katliamı ve özgürlük yolunda ödenen ağır bedelleri kaleme alıyoruz…

 

Acının Simgesi: Mavi Kelebek Anlamı Nedir?

 

Kelebekler narinliği, zarafeti ve özgürlü simgeler. Mavi ise sonsuzluğu, denizi, gökyüzünün sembolüdür. Fakat ikisi birleşince ortaya çıkan mavi kelebek anlamı bambaşka hale dönüşüyor. Mavi kelebek kocaman bir acının tarifi demektir. Peki, neden?

 

Sırplar 1992-95 yıllarında Bosna savaşındayken toplu katliam yaparak Boşnak cesetlerini kimse bulamasın diye derin mezarlara gömmüştür. 2007 senesinde Bosna-Hersek Sırbistana karşı "soykırım" davası açmış ve bunun için "Uluslararası Adalet Divanı" kurulmuştur. Fakat bu divan soykırım ile alakalı kanıt bulamadığını söyleyerek kararını vermiştir. Kararın ardından Bosna devleti toplu mezarların ortaya çıkarılması için komisyon kurulmasını sağlamışyır. Geçen 1 yılın ardından bölgedeki yapı değişmiş ve mavi kelebekler bazı bölgelerde yaygınlaşmıştır. Mavi kelebeklerin bu hareketi komisyonun dikkatini çekmiş ve kelebeklerin toplandığı bölgeler kazılmıştır. Kazının ardından Bosna savaşına ait 300 tane toplu mezar bulunmuştur.

 

 

Mavi kelebek anlamı bu sayede katliam ve acı olmaya başladı. Çünkü Avrupa'nın ortasında yaşanan bu soykırım görmezden gelindi. "Bastığın yeri toprak deyip geçme" sözü bizim için oldukça tanıdık. Bu durum Bosna'da da kendini gösterdi. Boşnak Müslümanlar katledilirken kadeh tokuşturularak kutlamalar yapıldı.

 

Mavi kelebek hikayesi Srebrenitsa kentinde yazıldı... Özgürlük, sonsuzluk, acı ve gözyaşının adı artık mavi kelebek oldu...

Bu savaşta 312 bin kişi hayatını kaybetti. 35 bini küçücük çocuklardan oluşuyordu. İnsanların ruhunda tamiri olmayan yaralar bıraktı. Ölenler toplu mezarlara atıldı. Ortaya çıkarılan 500 toplu mezarın 300 tanesi mavi kelebekler sayesinde bulundu.

 

 

O günden sonra bu kelebekler Bosna’nın simgesi haline geldi…

Etiketler: Mavi Kelebek, Mavi Kelebek anlamı, Mavi Kelebek hikayesi
Ocak 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR