Men Dakka Dukka Ne Demek? Anlamı

Men Dakka Dukka

Günlük hayatımızda biriyle konuşurken sıklıkla atasözleri ve özdeyişler kullanırız. Türkçemizde kullanabileceğimiz uzun deneyimler sonucunda geçmişten günümüze gelen ve toplumun kabul ettiği sınırsız ata sözleri vardır. Ama bunun dışında dilimize Arapça ve Farsça’dan geçmiş ve dilimizle özdeşleşmiş darb-ı meseller de vardır. Biz bu gün bu atasözlerinden en çok kullanılan Men Dakka Dukka ne demek araştırıyoruz.

 

Men Dakka Dukka Ne Demek?

“Men dakka dukka” Arapça bir tabir darb – ı mesel, yani atasözüdür. Türkçe ile özdeşleşmiş ve sıklıkla kullanılan atasözünden biridir.

Peki, Men Dakka Dukka ne demek? Men dakka dukka atasözünün anlamı nedir? Anlamına geçmeden önce bu atasözünün ne demek olduğunu açıklayalım.

Arapça’dan Türkçe’ye geçen “Men dakka duka” darb-ı meseli “Kapı çalanın kapısı çalınır” demektir. Yani, birinin kapısını ne niyetle çalarsan, aynı şekilde senin kapın da çalınır. İyilik yaparsan iyilik, kötülük yaparsan kötülük bulursun gibi de yorumlanabilir. Kutsal kitabımız Kur’an’i Kerim’de de bu konuya değinilmiştir.

Kur’an’i Kerim’in 99. suresi olan Zilzâl suresinde der ki “İżâ zulzileti-l-ardu zilzâlehâ. Ve ahraceti-l-ardu eśkâlehâ. Ve kâle-l-insânu mâ lehâ. Yevme-iżin tuhaddiśu ah bârahâ. Bi-enne rabbeke evhâ lehâ. Yevme-iżin yasduru-nnâsu eştâten liyurav a’mâlehum. Femen ya’mel miśkâl żerratin hayran yerah(u). Vemen ya’mel miśkâle żerratin .erran yerah(u)”. Yani, “Yerküre kendine has sarsıntısıyla sallandığı, toprak ağırlıklarını dışarıya çıkardığı ve insan ‘Ne oluyor buna’ dediği vakit, işte o gün (yer) Rabbinin ona bildirmesiyle bütün haberlerini anlatır. O gün insanlar amellerini görmeleri (karşılığını almaları) için darmadağınık geri dönüp gelirler. Kim zerre miktar hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür”.

Kur’an’i Kerim’de de yazıldığı gibi Men dakka dukka anlamı Türkçe sıklıkla kullandığımız “Eden bulur” atasözünün anlamıyla aynıdır. Aynı zamanda Ne ekersen onu biçersin, Çalma kapımı çalarlar kapını, Ne edersen onu bulursun atasözleri de aynı anlamdadır.

Men Dakka Dukka Anlamı

Men dakka dukka ne anlama geliyor? Kelimeleri tek tek gözden geçirelim.

Arapça’da men zamiri “kim ki”, “o kimse ki” anlamına gelir. Dakka, “bir şeyi kırıp ufalamak”, “kapı çalmak” anlamına gelen “dakk”, fiilinden gelmekde olup anlamı “kapı çalıcı”, “kapı kapı dolaşan”, “eşik aşındıran kimse” demektir. “Dukka” ise Türkçe’de “kapısı çalınan kişi” anlamını ifade eder.  Yaptığın iyilik de kötülük de dönüp dolaşıp gelip seni bulur.

Bu kelimelerin tek tek ifade ettiği anlamları birleştirirsek daha önce de söylediğimiz gibi “Men dakka dukka” atasözünün anlamı “Kapı çalanın kapısı çalınır”.

Men dakka dukka anlamı çoğunlukla kötülük yapan kötülük görür, kötülük bulur gibi yorumlansa da sadece onu ifade etmemektedir. Kur’an-ı Kerim’in Zilzâl suresinde de söylendiği gibi kim hayır yapmışsa onu görür, kim şer işlemişse onu görür.  Yani yaptığın iyilik de kötülük de er ya da geç dönüp dolaşıp gelip seni bulur.

 

Men dakka dukka atasözü şimdi erkek gümüş yüzük modellerini süslemekte ve sahip olduğu derin anlamıyla bu yüzüklere değer katmaktadır. Siz de Men dakka dukka atasözünün işlendiği men dakka dukka yüzük modellerinden birine sahip olmak istiyorsanız şimdi DİRİLİŞ TAKI  online sitemizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler: Men Dakka Dukka, Men Dakka Dukka ne demek, Men Dakka Dukka anlamı
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR