Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesi Kolye ve Bileklik

mors alfabesi

Şifreler, kodlar ve gizli mesajlar insanların her zaman dikkatini çekmiştir. Bu şekilde insanlar iletişime geçmiş, birbirilerine duygularını ifade etmiş veya herkesten gizli bilgiler paylaşmıştır. Bu iletişim sistemlerinden biri de hatta kodlu iletişim sistemi dedikte ilk akla gelen Mors kodu veya Mors alfabesidir. Peki Mors Alfabesi nedir?

 

Bu soru son zamanlarda sıklıkla sorulmaya başladı. Bunun esas sebebiyse yeni takı trendi olan Mors alfabesi kolye ve bilekliklerdir. Mors alfabesiyle kolye ve bileklik mi? dediğinizi duyar gibiyiz. Merak ediyorsanız o zaman içeriği okumaya devam edin J

 

Mors Alfabesi Nedir?

 

Belki bir çoğunuz biliyordur ama yeni Mors alfabeli takılar trendine geçmeden önce Mors alfabesinin ne olduğudan, kim tarafından ve ne zaman bulunduğundan, hangi amaçla kullanıldığından bahsetmek istiyoruz.

 

Mors kodu veya Mors alfabesi olarak bilinen bu kod sistemi muciti Samuel Finley Breese Mors’un adıyla bağlıdır. Bu kodun ilk versiyonu kökeni Amerika’dan geldiği için Amerikan Mors kodu olarak bilinir. Ama şimdi Latin alfabesini kullanan diller için Uluslararası Mors kodu da geliştirilmiştir.

 

Peki tam olarak Mors kodu nedir diye soracak olursanız kısaca bu alfabe sinyallerle kısa yoldan iletişim sistemidir. Daha detaylı anlatacak olursak Samuel Mors’un elektromanyetizmayı etkin bir şekilde kullanarak bulduğu uzun mesafeli iletişim sistemidir. Mors kodu, genellikle “nokta” olarak adlandırılan kısa darbe ve “tire” olarak adlandırılan uzun bir darbe olarak temsil edilen elektronik darbeyi tuşlayarak uzun mesafeden mesajları gönderme yöntemidir.

 

 

Mors alfabesinde 26 harf ve 10 rakam vardır. Latin alfabesine uygun olarak hazırlanmıştır. 1938 yılında mevcut Amerikan versiyon Mors alfabesinde birkaç değişiklikler yapılarak Uluslararası Mors alfabesi oluşturulmuştur. Bununla artık esas iki sürüm Mors alfabesi olmuştur. Ama birçok Latin alfabesini kullanan dillerin alfabesinde 26 harifden fazla harf olduğu için bu diller mevcut kodların harf çevirisi yoluyla Mors alfabelerini geliştirmiştir. Günümüzde Mors alfabesinin Japon sürümü, Latin alfabesine çok yakın olan Yunan sürümü, Kiril, İbranice, Farsça, Arapça ve Kore sürümü olmakla birden çok sürümü vardır.

 

Bu alfabe Latin alfabesinin her harfiyle ilişkili olan noktalar (kısa sesler) ve tireler (uzun sesler) kullanan erken iletişim aracı olarak mesajları elektrikli telegraf veya ışık sinyalleriyle gönderiyordu. Önemli bir buluş olarak 1900’lü yılların başlarına kadar denizlerin güvenliği için, uzun zaman hava ve kara yollarında hızlı iletişim için kullanılmıştır. Aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı, Kore ve Vietnam savaşlarında tercih edilen iletişim yöntemlerinden biri olmuştur.

 

Günümüzde ise bir moda trendine dönüşerek gizli mesajlar taşıyan ve aksesuarları daha anlamlı hale getiren kod sistemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mors alfabesi kolye ve bileklikler bugün birçok kişinin dikkati çekmekle özel günlerin ilginç hediyelerinden biri olarak listelerde ilk sıraya yazılıyor.

 

Mors Alfabesi Kolye

 

Samuel Mors’un Mors alfabesini icat etmesiyle ilgili farklı hikayeler ve söylentiler mevcuttur. Tabi ki Samuel Mors’un bu kodlamayı bulmaktaki ilk amacı uzun mesafelerde iletişimi hızlandırmaktır. Peki Samuel Mors neden bu alfabeyi icat etme gereği duymuştur? İşte bu soruyla farklı hikayeler ortaya çıkıyor.

 

Samuel Mors aslında bir birçok sanatçı tarafından taktir eilen ünlü ressamlardan biriydi. Söylentilere göre Samuel Mors’un eşi uzun bir süre ağır bir hastalıktan müztaripmiş. Bundan haberi olmayan Mors, birgün karısının ağır hasta olduğuna dair bir mektup almış. Ertesi sabah ise ölüm haberini veren diğer mektup ona ulaşmış. Eşinin ölümünden üzülen Samuel Mors başkalarının da onun gibi böyle bir trajedi yaşamasını istememiş insanların mesajları birbirilerine iletmenin hızlı bir yolunu bulmak istemiş. Böylece birbirilerinden uzakta yaşayan birbirini seven insanların hızlı bir şekilde birbirilerine haber göndermesine yardımcı olacak bir cihaz icat etmeye karar vermiş.

 

Bugün Mors alfabesi kolye modelleri de sevdiklerinize derin duygularınızın ifadesi olabilir. 925 ayar gümüş ve diğer metallerden tasarlanan bu kolyeler modellerinde nokta ve tire işaretlerini doğal taşlar veya metalin kendisinden üretilmiş nokta ve tire formunda boncuklar temsil ediyor.

 

İlk bakışda ilginç tasarımıyla dikkat çeken bu kolyelerle içerdiği gizli mesajla sevdiğiniz kadına, arkadaşınıza veya ailenizden birine verebileceğiniz en güzel hediye olacaktır.

 

Mors Alfabesi Bileklik

 

Mors alfabesi bileklik modelleri ise kolye modellerine nazaran daha farklı tasarımlarda karşımıza çıkıyor. Yine kolyelerde olduğu gibi bilekliklerde de metalden ve değerli taşlardan tasarlanmış Mors alfabesiyle gizli mesajlar içeren modeler görebilirsiniz.

 

Bu modellerin yanı sıra bilekliklerde deri detayı da kullanılıyor. Şöyle ki tamamının deriden oluştuğu bu modellerde mors alfabesi 925 ayar gümüş plaka üzerine lazer tekniği veya el işi işlemesiyle yazılıyor.

 

 

Siz de sevdiklerinize ve kendinize sadece sizin ve onların anlayacağı mesajları içeren bu değerli bileklik ve kolyelerden hediye etmek istiyorsanız DİRİLİŞ TAKI online sitemizden ya da whatsapp iletişim hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Etiketler: mors alfabesi, mors alfabesi nedir, mors alfabesi kolye, mors alfabesi bileklik
Eylül 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR