Mührü Şerif Anlamı Nedir? Peygamber Efendimizin Mührü

Mührü Şerif

Peygamber Efendimizin hayatı, yaşantısı, söylediği kelamlar, katıldığı savaşlar, ayağına giydiği sandaletten, başına giydiği sarığa, taktığı yüzüğe kadar kullandığı kişisel eşyaları hakkında sahabelerinin anlattığı sayısız rivayetler ve hadisler vardır. Mührü Şerif de merak edilen, hakkında çok konuşulan ve tartışmalı fikirlerin olduğu konulardan biridir. Bu yazımızda sizler için  Mührü Şerif Nedir? Mührü Şerif anlamı nedir? Mührü Şerif`te ne yazılır? Bu yazı ne anlama gelir? gibi merak edilen soruları yanıtladık.

 

Mührü Şerif Nedir?

 

Hz. Muhammed (s.a.s.) hakkında günümüze kadar ulaşan rivayetlerde ve hadislerde geçen olayların gerçeklik payı her zaman tartışma konusu olmuştur. Bu hikayelerin bir çoğu Peygamber Efendimizin sahabelerinin ve dönemin tarihçilerinin kitaplarında yazdıklarıyla onaylanıyor. Bazı rivayetlere herhangi bir yazılı kaynakta rastlanmadığı için bu anlatılanların gerçeğe uygunluğu İslam araştırmacıları tarafından inceleniyor.

Mührü Şerif, Peygamber Efendimizin gerçekliği hakkında herhangi bir şüphe olmayan eşyalarından biridir. Mührü Şerif nedir sorusunu kısaca yanıtlayacak olursak Peygamber Efendimizin mührü olduğunu ve yüzük şekilde kullandığını söyleyebiliriz.

Peygamber Efendimizin bu mührü nasıl ve hangi amaçlarla kullandığını, mühürde ne yazıldığı konusuna sonra detaylı şekilde değineceğiz. Ama bundan önce Mührü Şerif anlamı nedir bilmek gerekir. Çünkü Mührü Şerif`in kelime anlamı onun ne olduğunu da açıklıyor.

Mührü Şerif`deki “mühr” kelimesi günümüz Türkçe`sinde de sıklıkla kullandığımız, bir müessesenin, kurumun veya bir kişinin önemli evrakları onayladığı, belgelerin müesseseye veya o kişiye ait olduğunu göstermek için basılan, metal, lastik ve farklı malzemelerden yapılan bir araçtır. Damga da denmektedir. Şerif kelimesi ise şeref kelimesinden türemiştir, şerefli olan, asil soylu, necabetli, yüksek olmak, yüce olmak anlamlarına gelir. İslamda ise şerif, İslamı gerektiği şekilde yaşayan ve temsil eden, günah işlemekten uzak olan kişilere denir.

Bu kelimelerin ifade ettiği anlamlar aslında Mührü Şerif Nedir sorusunu açıkça yanıtlıyor. Bu anlamlardan yola çıkarak diyebiliriz ki Mührü Şerif, şerefli olan, İslamı doğru şekilde temsil eden kişinin mührü anlamına gelir.

 

Peygamber Efendimizin Mührü

 

Hz. Muhammed Peygamberimizin bir mührünün olduğundan hemen her yazılı kaynakta bahsedilmektedir. Yine her kaynakta görülen ortak bilgi Peygamber Efendimizin bu mührü yüzük şeklinde kullandığıdır. Peki Peygamber Efendimiz bu mührü ne için kullanmıştır? Bu yüzüğün hikayesi nedir? Mühürde ne yazılmıştır?

 

Öncelikle Peygamber Efendimizin Mekke döneminde yüzük takmasıyla ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Medine döneminde ise öncelikle altın bir yüzüğünün olduğuna bu yüzüğün ona Habeş hükümdarı Necaşi tarafından hediye edildiği bilgisine ulaşılmıştır. Ama sonrasında Peygamber Efendimizin altın yüzüğü çıkarıp gümüş yüzük taktığı ve erkeklere altın mücevherler kullanmanın meşru olmadığı için yasakladığı söyleniyor.

 

Peygamber Efendimizin mührü konusuna gelecek olursak bu mührünü taktığı gümüş yüzüğün üzerine yaptırdığı biliniyor. Ama yüzüğün taşı konnusu tartışmalara sebep olmuştur. Şöyle ki bazı kaynaklarda yüzüğün akik taşlı olduğu bazı kaynaklarda ise yüzüğün taşının olmadığı tamamının gümüşten olduğu yazılıyor. O bu yüzüğü hem mühür hem de yüzük olarak kullanmıştır.

 

 

Mührde Hz. Muhammed Peygamberimizin mübarek ismi zikrediliyor. Mührün üzerinde “Muhammed Resulüllah” yazılmıştır. Buhari, kitabında Peygamber Efendimzin sahabelerinden olan Enes b. Malik`in söylediklerini şöyle nakleder: “Rüsulüllah`ın yüzüğünün kaşındaki yazı üç satır şeklinde nakşedilmişti. “Muhammed” bir satırda”, “Rasul” başka bir satırda, “Allah” lafzı ise diğer bir satırda yazılmıştır”.

 

Peygamber Efendimiz bu mühür yüzüğünü devlet yazışmalarında kullanmış, mektuplarının altına bu mührü basmıştır. Kendinden sonraki halifelerin de kullandığı bu yüzük Hz. Osman döneminde kaybolduğu için günümüze kadar ulaşmamıştır. Ama dönemin hükümdarlarına gönderdiği İslama davet mektuplarının altında bu mühür görülmektedir. Rivayet ve hadislerin yanı sıra bu mektupların altında Peygamber Efendimizin mektubu olduğunu onaylayan bu mühür bize söylenenlerin doğruluğunu kanıtlıyor.

 

 

Peygamber Efendimizin Mührü en orijinal haliyle Roma – Bizans İmparatoru Heraklius`a gönderdiği mektubun orijinalinde karşımıza çıkıyor. Tarihçilerin araştırmalarına göre Heraklius dışında dönemin diğer hükümdarlarından biri Pers İmparatoru II. Hüsrev`e ve Kopt Hükümdarı Mukavkıs`a da mühürlü İslama davet mektupları gönderilmiştir.

Etiketler: Mührü Şerif, Mührü Şerif anlamı, Mührü Şerif nedir, Peygamber Efendimizin Mührü
Ağustos 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR