Sabır Duası, Peygamberimizin Sabır Duaları, Etkili Dualar

sabır duası

Sabır duası Müslümanların her zaman dilinden düşmeyen dualardan birisi olmalıdır. Çünkü sabredilmesi gereken anlarda eğer kendimizi frenleyemezsek sonucu çok kötü olacak şeyler doğurabilir. Bazen bu sabırsızlık anları isyana bile gidebilir. Bu gibi sıkıntılı durumlarda ellerimizi semaya açıp Allah'tan sükûnet ve sabır dilemek yapılabilecek en hayırlı şeydir. Peki, Peygamberimizin sabır duası nedir? Sakinlik ve huzur istediğimizde hangi duaları okumalıyız? Bugün sizler için en etkili sabır duaları listesi hazırladık!

 

Hepimiz insanız ve bazı dönemlerde nefsimize yenik düşebiliyoruz. Bunun olmaması, nefsimizi isyandan muhafaza etmek ve öfkemizi kontrol edebilmek için her kapıyı açan dualara yönelmeliyiz. Bu gibi zor durumlarda şeytanın tuzağına düşmemek, nefsimizi terbiyet etmek ve mevcut sıkıntılı durumdan kurtulmak için sabır duası okuyabiliriz. Sabrın ve sükûnetin anahtarı şüphesiz ki tüm kâinatın yaratıcısı olan Allah'a dua etmekten geçer. Gergin, sinirli ve öfkeli olduğumuz anlarda yaradandan sabır dilemek için daima samimi ve en kalbi duygularla dua etmeliyiz. Peki, okuduğumuzda etkili olacak sabır duaları hangileridir?

 

Peygamber Efendimizin Sabır Duası

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sıkıntılı durumda olanların kurtulabilmesi ve sabırlı olabilmeleri için buyurduğu dua şu şekildedir;

 

"Bismillahi ala nefsi ve mali ve dini. Allahümme raddini bi-kadaike ve barik li fima kuddire li, hatta la uhibbe ta'cile ma ahhartehu ve te'hira ma acceltehu."

 

Anlamı: "Allah'ım! Sana malımı, dinimi ve nefsimi emanet ediyorum. Allah'ım! Hükmüne beni razı kıl, kaderimde bulunanı bana mübarek et, tehir ettiğinin acele olanını, acele ettiğinin tehirini istemeyeyim. Nefsimi isyandan mahrum kıl, teslimine yardımcı ol."

 

En Etkili Sabır Duaları

 

Sıkıntılı olduğunuz anlarda "Ya Sabur Celle Celalühü" zikrini çekebilirsiniz. Bu zikri çekenler zorluk ve şiddet görmez biiznillah. Bu zikre devam ederseniz kalkıştığınız işi tamamlamadan bırakmazsınız. Size o iş için acizlik gelmez. İşin sonuna kadar sabır eder ve başladığınız işi mutlaka bitirirsiniz.

 

Büyüklerimizin de dilinden düşürmediği bir sabır duası vardır. Bu dua en tesirli ve kolay dualardan birisidir. İşte o dua;

 

"Bismillahirahmanirrahim vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim."

 

Anlamı:Kuvvet ve güç sadece büyük ve yüce olan Allah’ın yardımı ile olur.

 

Sabırlı Olmak İçin Okunacak Dua

 

Hırsımıza yenik düştüğümüz zamanlarda sabırsız davranarak türlü hatalar yapabiliriz. Şeytanın bu oyununa düşmemek ve sabırlı olmak için okunacak dualardan birisi de şu şekildedir;

 

"Allahümmağfirli zenbi ve ezhib ğayza kalbi ve ecirni mineş şeytani euzü billahis semiıl alimi mineş şeytanir racim."

 

Anlamı: Allah’ım! Günahımı bağışla, kalbimdeki hırsı gider, beni şeytandan koru. Rahmeti İlahi’den kovulmuş şeytandan, bilen ve duyan Allah’a sığınıyorum.

 

 

Hz. Muhammed Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

 

"Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Bilindiği üzere ateş ise su ile söndürülür. Eğer öfkelenirseniz hemen abdest alın" buyurdu ve ardından ise şu duanın okunmasını tavsiye etti:

 

"Rabbena efriğ aleyna sabran ve sebbit ekdamena vensurna alel kavmil kafiriiin..."

 

Anlamı: "Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et"

 


يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اسْتَعٖينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِؕ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصَّابِرٖينَ ﴿١٥٣﴾
 

Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerin yanındadır. (Bakara, 2/153, 155).


 

Sabrın anahtarı olan dualardan birisi de aşağıdaki duadır;

 

La ilahe illallah kalbe külli şey’inü La ilahe illallah ba’de külli şey’in, La ilahe illallah yebka Rabbüna ve yefni şey’in.

 

*Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.) [Şir’a]

 

Etiketler: sabır duası, sabır duaları, peygamberimizin sabır duası
Şubat 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR