Salavat Nedir? Salavat Getirmek ve Okunuşu Nasıldır?

Salavat Nedir

Selamın Aleyküm, bugün salavat nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Vatandaşların sıkça aradığı ve dillerde olmasına rağmen kimilerinin ne anlama geldiğini bilmediği bu önemli konuya netlik getirmek istedik. Peki, salavat getirmek nasıl olur? Salavat okunuşu nasıldır? Bugün tüm detayları ve akıllara takılan soruları cevaplayacağız.

 

Salavat Nedir?🤲

 

Salavat nedir sorusu için öncelikle kelimenin köküne inmemiz gerekiyor. Çünkü salavat, salat kelimesinin çoğul halidir. Peygamberimizin "sallâllâhu aleyhi ve sellem" ismi zikredildiği zaman edilen duadır. Salavat getirmek birçok farklı şekilde olabilir.

 

Salavat getirmenin anlamı ve fazileti özellikle kandil zamanlarında çok fazla kişi tarafından aratılmaktadır. Salat ve selam kelimelerinden oluşan "salat-u selam" terkibi, Efendimiz için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamını Efendimiz üzerine olmasını dileyen dualara söylenmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de "Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin." (Ahzab, 33/56) şeklinde geçmektedir.

 

Salavat Getirmek📿

Salavat getirmek veya salavat nasıl çekilir merak ediyorsanız en basit haliyle "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde olduğunu bilmelisiniz. Anlamı ise "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle" demektir.

 

Eğer sizde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) için salavat getirmek isterseniz aşağıdaki salavat-ı şerifi okuyabilirsiniz. Sürekli okumanız ve içinden tekrar etmeniz Allah'ın izniyle hayırlı işlere vesile olacaktır.

 

Farklı salavat getirmek için de aşağıdakileri okuyabilirsiniz;

 

Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim

  • Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam
  • Sallallahü aleyhi ve sellem
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed
  • Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah

 

Salavat Getirmenin Faziletleri ve Faydaları🙏

Salavat getirmenin birçok fazileti ve faydası bulunmaktadır. Faziletleri ise şu şekildedir;

  • Salavat çekildiğinde Allah'ı, Peygamber Efendimizi (s.a.v.) ve onun meleklerini tesbih etmiş olursunuz.
  • Günahların affına vesile olmaktadır.
  • Kıyamet günü Rasûlullâh sallâll­hu aley­hi ve sel­em salavat getirenlerle birlikte olur.
  • Rasûlullâh sallâll­hu aley­hi ve sel­em Efendimiz, salat okuyanlara mukâbelede bulunur.
  • Her salavat getirennin ismi Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) arz edilir.
  • Salavat çeken kişi, Allah ve Resulünün muhabbetini diğer muhabbetlere tercih ettiği için O'nun ahlakı ile ahlaklanır. Bu sayede kötü ahlaktan kurtulur ve fazilete erer.

 

Etiketler: Salavat, Salavat nedir, Salavat getirmek, Salavat okunuşu
Nisan 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR