Sınav Duası - Başarı Duası - Sınava Girerken Okunacak Dualar

Sınav Duası

Sınavlar öğrencilerin korkulu rüyasıdır. Sınav dönemi geldiğinde veya üniversite sınavlarına hazırlanırken öğrenciler gece gündüz ders çalışır, sınavlardan başarıyla geçmek için uğraşırlar. Bazen ise ne kadar sınava hazırlansalar da unutkanlık yaşar, heyecanlanır ve paniğe kapılırlar. 

 

Bu durumlara düşmemek, sınavda başarılı olmak için ders çalışmanın yanı sıra sınav duası da okuyabilir, heyecanlarınızdan ve sınav korkunuzdan kurtulabilirsiniz. Bu defa sınav duası nasıl okunur? Sınava girerken okunacak dua veya sınavdan önce okunacak dua var mı? Sınavda başarı duası olarak ne okunabilir? gibi sorulara yanıtlar aradık.

 

Sınav Duası✅

Bazen sınava ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın okuduklarınızı unuttuğunuzu, başarılı olamayacağınızı ve sınavın kötü geçeceğini düşünürsünüz. Böyle durumlarda bir nebze olsun rahatlatmak ve sınavdan başarıyla geçmek için sınav duası veya başarı duası okumanız tavsiye edilir.

 

Sınavdan önce okunacak dua ile ilgili birçok kaynakta bir çok dualar vardır. Sınav duası olarak en çok bilinen ve okunan dua ise şöyledir: Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâ na`büdü ve iyyâkenesta`în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ”. Ayrıca bu duanın sınava girmeden önce 19 defa okunması gerekiyor.

 

Sınava girmeden önce Kur’an-ı Kerim’den okunacak sure ve ayetler📝

Kur’an-ı Kerim`de de hiç şüphesiz ki sınavdan önce okunacak dua vardır. Kur`an`ın 17. suresi olan İsra suresinin 80. ayeti sınav duası veya sınavda başarı duası olarak okunabilecek ayetlerdendir. Mekke döneminde inmiş İsra suresi 111 ayetten oluşmaktadır.

 

وَقُلْ رَبِّ اَدْخِلْنٖي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَاَخْرِجْنٖي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لٖي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصٖيراً

 

İsra suresi 80. ayet Türkçe okunuşu: Vekul rabbi edhilnî mudhale sidkin veahricnî muhrace sidkin vec’al lî min ledunke sultânen nasîra(n)

 

Türkçe meali: Şöyle dua et: “Rabbim! Benim gireceğim yere doğrulukla girmemi, çıkacağım yerden doğrulukla çıkmamı nasip eyle; yüce katında bana yardımcı bir güç, kuvvetli bir delil ver!”

 

 

Sınava girmeden önce bu duayı okursanız, içiniz rahatlar, huzur bulur ve sınavdan heyecanlanmadan başarıyla geçebilirsiniz.

 

Sınavda başarı duası olarak okunabilecek bir başka sure ise Ta-Ha suresidir. Musa suresi veya Kelim suresi olarak da adlandırılan Ta-Ha suresinin 25, 26, 27, 28. ayetlerini sınavdan önce okuyabilirsiniz.


25. ayet Türkçe okunuşu ve meali: Kâle rabbi-şrah lî sadrî – Musa şöyle yalvardı: “Rabbim! Göğsüme genişlik ver. 

26. ayet Türkçe okunuşu ve meali: Veyessir lî emir – İşimi kolaylaştır.
 

27. ayet Türkçe okunuşu ve meali: Vahlul ‘ukdeten min lisânî – Dilimin düğümünü çöz
 

28. ayet Türkçe okunuşu ve meali: Yefkahû kavlî – Ta ki, sözümü iyi anlasınlar.


Sınav duası okunuşu✅

“Allahümme’nfa’nî bima ‘allemtenî ve ‘allimnî ma yenfeunî verzugni ilmen tenfeunî bihî.”

 

Sınav duası anlamı✅


“Allah’ım! Bana öğrettiğin şeyleri hakkımda faydalı eyle, bana fayda verecek şeyleri öğret, beni, bana fayda verecek ilim ile nasiplendir.” (Hâkim, De’avât, No: 1879, I, 510)



Sınav duası olarak Kur’an-ı Kerim`in Kalem suresinin 3,5 veya 7 defa okunması tavsiye ediliyor. Kalem suresi Mekke`de nazil olmuş surelerden biridir ve 52 ayetten oluşuyor.


Kalem suresinin birçok faziletleri vardır. Bazı alimler bu surenin tamamının okunmasını gerektiğini söylese de, başka alimler sınavda nazardan ve kötü bakışlardan kurtulmak için 51 ve 52. ayetlerin okunmasını, diğerleri ise zihin açıklığı için ilk beş ayettinin okunmasını yeterli buluyorlar.


Nûn(c) yelkalemi yemâ yesturûn(e) – Nun. Kaleme ve kalem ehlinin satır satır yazdıklarına yemin olsun ki:

Mâ ente bini’meti rabbike bimecnûn(in) – Rasulüm! Rabbinin nimeti sayesinde sen bir mecnun değilsin!

Ve-inne leke le-ecran ġayra memnûn(in) – Senin için asla bitip tükenmeyecek bir mükafat vardır.

Ve-inneke le’alâ hulukin `azîim(in) – Muhakkak ki sen pek yüce bir ahlak üzerindesin.

Fesetubsiru ve vuhsirûn(e) – Yakında sen de göreceksin onlar da görecekler.


Sınavdan Önce Okunacak Dua✅
 

Yine birçok şeyde olduğu gibi Allah`a sığınmak ve ondan yardım istemek sınava girerken okunacak dua olarak en güzel dualardan biridir. Sınavda Allah`a sığınıp onun yardımıyla başarılı olmak sınavınızın iyi geçeceğine delalet eder.

 

“Ey Hayy ve Kayyum olan Allah`ım, Senin Rahmetine sığınıyorum” anlamına gelen “Ya Hayyu Kayyum, Birahmetike esteğisu” duasını 10 kere okuyup sınava girerseniz sınavınız başarılı geçer. 

 

“Rabbi Yessir ve la tüasir, rabbi temmim bil hayr” duası da sınavdan önce okunacak dua olarak en çok tavsiye edilen dualardan biridir. Anlamı ise şöyledir: “Rabbim işimi kolaylaştır, güçleştirme. Rabbim bu işimi hayırla tamamla”.

Etiketler: Sınav Duası, başarı duası, sınava girerken okunacak dualar
Ocak 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR