Tesbih Nasıl Yapılır? Evde Tesbih Yapmak İsteyenlere Kolay Çözüm!

Tesbih Nasıl Yapılır

Tesbih yüzyıllardır insanların hayatındadır. Hem dini amaçla hem de geleneksel olarak kullanılmıştır. Bazı insanlar sürekli ellerinde tesbih bulundurmaktadır. Bunu stres giderici bir uğraş olarak nitelendirmektedi. Tesbih çekmek ve tesbih sallamakta geçmişten günümüze kadar gelen alışkanlıklardan birisidir. Peki, yüzbinlerce erkeğin elini süsleyen tesbih nasıl yapılır?

 

Tesbih Nasıl Yapılır?

 

Tesbih yapmak başta zormuş gibi gelebilir. Fakat yeterli ekipman varsa bu işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Her tesbih üreticisinin kendine has malzemesi vardır. Bu malzemeler önce testere ile dikdörtgen veya kare olarak parçara bölünür. Malzemeyi istenilen sayı kadar parçaya böldükten sonra zımpara kullanarak küçültmek gerekiyor. Bu küçültme esnasında tesbih boncuklarına istenilen şekiller verilebilmektedir. Genel olarak yuvarlak boncuklar tercih edilir.

 

Yuvarlama olarak tanımlanan işlemden sonra tanelerin her biri tek tek torna makinesine takılır. Makinede yuvarlakların ortasına delik açılır. Torna makinesinin özellikleri sayesinde açılacak deliğin büyüklük ve küçüklük ayarları yapılabilir. Böylece her üretici kendine göre tesbih boncuğu ayarlayabilir.

 

Tesbih taneleri artık oluştu. Tesbih nasıl yapılır sorusunun cevabı niteliğindeki son adım ise ipe geçirilme aşamasında gizlidir. Bu adımda kullanılan tel, ip veya farklı malzeme üretici tarafından seçilmektedir. Kumpas adındaki malzemeyle de boncukların boyutları ölçülür ve birbirine eş olup olmadıkları kontrol edilir. Böyle bir ölçümün amacı ise boncuklar ipe dizildikten sonra arasında boşluk oluşmasını engellemektir.

 

Eğer dizilecek tüm boncuklar eşit büyüklüğe ulaştıysa duraklar, tepelik ve imame hazırlanmalıdır. Tüm bu malzemeler parlatıcı bezle cilalanıp, renk ile uyumlu ipe geçirilmelidir. Tespih yapımı için son adım imameyi geçirmektir. İpin iki ucun burulmalı ve uçlar abal mumu ile yapıştırılmalıdır. İmamenin konulduğu yerdeki düğümlerin nasıl atıldığı ustadan ustaya değişiklik gösterir ve bu görüntü de tesbih kalitesini gözler önüne sermektedir.

 

Evde Tesbih Nasıl Yapılır?

Evde tesbih yapımı tornadaki gibi meşakkatli değildir, daha kolaydır. Bu yüzden de evden tesbih yapma ek iş olarak görülmektedir. Evde üretimi yapılan tesbihler işçilik hususundan uzak olduğu için yapımı daha kolaydır ve hızlıca üretilebilir. Böylece daha fazla ürün üretilebilmekte ve tesbih imalatçıları daha fazla para kazanabilmektedir.

 

Eğer evde tesbih yapmak istiyorsanız daha önceden malzemelerini ayarlamış olmanız gerekmektedir. Hazırlanması gereken malzemeler ise şu şekildedir;

 

  • Boncuklar
  • İmame
  • Duraklar
  • İp

 

Öncelikle boncuklar ortaya bir desen çıkacak şekilde sırayla ipta dizilir. Boncukların peşinden de duraklar eklenir.

 

Ardından ipin iki ucu birleştirilip düğümlenir. Düğüm yapıldıktan sonra ipin kalan üst bölümüne püskül ve imame eklenir. Bu parçalar eklendikten sonra farklı bir görünüm kazanabilmesi için düğüm atılmalıdır. Buradaki düğüm şekilleri, düğümlerin sıklığına bağlı olarak tesbihin kalitesinin armasına ve fiyatında değişiklik göstermesine sebep olur.

 

 

Evde yapmak değil de güzel bir hediye almak isterseniz birbirinden şık ve doğal taşlı tesbih modelleri için internet sitemizin “Tesbih” kategorisini inceleyebilirsiniz. En çok tercih edilen orijinal kehribar tesbih modelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Tesbih Nasıl Yapılır, evde tesbih yapmak, evde tesbih yapmak
Nisan 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR