Unutkanlık İçin Dua, Unutmamak İçin Etkili Dualar Hangileridir?

Unutkanlık İçin Dua

Unutkanlık her yaştan insanın başına gelebilen bir durumdur. Bazen bir hastalık, bazen dikkat dağınıklığı bazen de yoğun çalışma temposu buna sebep olabilir. Fakat en olmadık yerlerde başımıza gelen bu hadise hayatımızı derinden etkileyebilir. Bir öğrencinin çalıştıklarını unutması gibi… Sınav öncesinde başına gelebilecek en kötü şeydir. Peki, unutkanlık için dua yok mu? Elbette var! Öğrendiklerini unutmamak için etkili duaları bugün sizler için listeledik.

 

Unutkanlık İçin Dua

 

Hafızayı güçlendirmek ve öğrendiklerini unutmamak için bazı dualar edilir. Bu dualar özellikle öğrencilerin öğrendiği dersleri unutmaması için sık sık tekrar edilmektedir. Dilerseniz kendiniz dilerseniz de çocuklarınız için aşağıdaki Ayet-i Kerime'yi zikredebilirsiniz. Unutkanlık için dua olarak önerilen A'lâ Suresi 6. Ayeti şu şekildedir;

 

A'lâ Suresi 6. Ayeti Arapça Okunuşu: سَنُقْرِؤُكَ فَلَا تَنسَى

A'lâ Suresi 6. Ayeti Türkçe Okunuşu: Senukriuke fe la tensa.

A'lâ Suresi 6. Ayeti Anlamı: Sana okutacağız; bir daha unutmayacaksın.

 

 

Dinlediğini ve Okuduğunu Unutmamak İçin Dua

 

Eğer bir kişi hafızasını güçlendirmek, okuduğunu ve dinlediğini unutmamak istiyorsa “el-Câmi‘u limefterak min düreri’l-ulûmi’l-fâiza” eserinde naklolunduğu gibi:

 

بسم الله وسبحان الله والحمدلله ولا إله إلا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم عدد كل حرف كتبت وتكتب أبد الآبدين ودهر الداهرين وصلى الله على سيدنا محمد وعلى اله وصحبه وسلم تسليما

 

 

Türkçe Okunuşu

 

“Bismillâhi ve sübhânellâhi ve lâ ilâhe illellâhü velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîmi adede külli harfin ve kitâbin yüktebü ilâ ebedîl âbidiyne ve dehrid dâhirîne  ve sallallâhü teâlâ alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihi ve sahbihi ve selleme teslimâ.”

 

 

Anlamı

 

"Allah’ın ismiyle! Allah Teala noksan sıfatlardan münezzehtir. Allah Teala’dan başka hiçbir ilah yoktur. O en yüce ve en büyüktür. Allah Teala’nın yardımı olmadan hiçbir günahtan dönüş, hiçbir ibadete de kuvvet yoktur. (Bu duaları ve zikirleri) sonsuzların sonsuzuna ve ebediyetlerin ebediliğine kadar yazılacak her harf ve yazı sayısında (söylüyorum). Allah Teala Efendimiz Hz. Muhammed’e, Ehl-i Beyt’ine salat eylesin ve çokça selam eylesin.”

 

Hafızanın Güçlenmesi İçin Okunacak Dua

Eğer hafıza gerektiren bir iş yapıyor, hafızlığa veya üniversite sınavlarına hazırlanıyorsanız bu duayı okuyabilirsiniz.

اللهم افتح لنا أبواب حكمتك وانشر علينا خزائن رحمتك يا ذا الجلال والاكرام

 

 

Türkçe Okunuşu

 

Allahümmeftah lenâ ebvâbe hikmetike venşur aleynâ hazâine rahmetike yâ zel celâli vel ikrâm.

 

 

Anlamı

 

“Ey Allah'ım! Sen bize hikmet kapılarını aç. Sen rahmetinin hazinelerini üzerimize saç ey celal ve ikram sahihi (kabul eyle)!”

 

 

Okuduğun Hiç Birşeyin Unutulmaması İçin Etkili Dua

 

اللهم إني استودعتك ما استفيده من هذا السيد اوفي هذا المجلس حتى ترده علي في وقت الحاجة اليه

 

 

Türkçe Okunuşu

 

Allâhümme innî estevdiuke cemîa mâ estefîduhü min hazasseyyidi ev fî hazal meclisi hattâ teruddehu aleyye fî vaktihtiyâcî ileyhi.

 

 

Anlamı

 

“Ey Allâh! Bu kitapta göreceğim şeylerin tümünü, o bilgilere muhtaç olduğum vakit onları benim hıfzıma iade edesin diye sana emanet ediyorum.”

 

Etiketler: Unutkanlık İçin Dua, unutmamak için dua
Nisan 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR