Vefk Nedir? Vefk Ne Anlama Gelir? Vefk Ne İşe Yarar?

Vefk Nedir

Fal, kehanet, astroloji, matematik ve astronominin verilerinden yararlanılarak yapılan bir tılsım türü olan vefkin temelinde harf ve rakamların özel güçleri ve niteliklere sahip olduğu inancı yatmaktadır. Vefk, “doğru olmak”, “uygun olmak”, “tam olmak”, “adapte olmak” gibi anlamlara gelen Arapça “vefeka” fiilinden türemiş olup “uyma”, “uyum” “uygun(luk)”, “münasip”, “yeterlik” (yeteli miktar) ve “ahenk” anlamlarına gelmektedir.

 

Vefk, çeşitli değerlere sahip olduğu düşünülen harflerin ve sayıların belirli bir denklemle kare ve diktortken şekillerinin içine yazılarak elde edilen bir tılsım çeşididir. Tılsım (tılsım, tilsam) Grekçe telesmadan Arapçaya gelmiş bir kelimedir. Arapçadan Batı dillerine talisman olarak geçen kelimenin Latince’deki  karşılığı ise amulettir (takdis edilmiş, tabiatüstü güce sahip nesne). Tılsım, “çare, olağanüstü etki” anlamına gelmekle birlikte, “uygun zaman ve konumdaki aktif semavi kuvvetlerin passiv yer güçleriyle temasa geçerek onları etkilemesi keyfiyeti” olarak da tanımlanmaktadır. Tılsım, semavi ve yer kuvveleri arasındaki dengenin doğru olması yoluyla meydana gelir. Tılsım, takımyıldızların oluşturduğu şekiller ya da hayvan figürlerini barındran ve koruyucu amaçlarla muska olarak kullanılan nesnelere verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.

 

Vefk Ne Anlama Gelir?

 

Vefk, harflerin tek olarak veya terkip halinde özelliklerini (havas) konu edinen huruf ilminin bir koludur ve harf ile rakamların bir takım sihri anlamlar taşıdığı düşüncesine dayanır; bir tabloda yer alan kare veya dikdörtgen kutucuklar içine belirli zaman ve şartlarda belli kurallarla sayılar, sayı değerindeki harfler, kelimeler ya da hepsinin beraber yazılmasıyla elde edilir. Vefklerin çok fazla çeşidi vardır fakat en fazla 3’lü, 4’lü, 5’li,6’lı,7’li, 8’li ve 9’lu çeşitleri kullanılır çünkü bu vekfler gezegensel vefklerdir yani Yedi Klasik Astrolojik gök cismine, Haftanın Yedi gününe ve yedi majikal saate ait olan vefklerdir. Ayrıca her vefk türünün Ateş, Toprak, hava ve su şekilleri de vardır.

 

En yaygın olarak 3x3, 4x4, 5x5’li kareler kullanılır. Buna göre kullanılacak kelime veya isimlerin ebced hesabıyla belirlenen rakam değerleri çeşitli sayılara ayrılarak kareler içine yerleştirilir. Sayılar soldan sağa veya yukarıdan aşağıya toplandığında kelimenin sayısal değeri elde edilmelidir. Bu düzenlemeyle vefkin konusu olacak kelime, isim, ayet veya surenin sayıların toplamı kadar tekrarlanmasıyla bir gizli gücünün ortaya çıkarıldığı kabul edilir. Vefk, kareler içine insanların ümit ve isteklerine uygun harfler ve şekiller yazarak dileklere kavuşturma ve kötülüklerden uzaklaştırmaya güç kazanmak için yapılır.

 

 

Denge ve devam eden ahenkli oluşum/uyum süreci çerçevesinde vefkler tılsım gibi rahatsızlığa sebep olan kitlenmelerin/bozulmanın mana ile ilileştirilerek yeniden dengeye taşınmasıyla ilişkilendirilebilir. İslam öncesinde araplar’ın çok ilgilendiği vefkin İslam coğrafyasına Hint’ten veya Sibirler’den geçtiği tahmin edilmektedir. İslam’a göre nazar, korku ve benzeri bazı psikolojik hastalıklar için sure, ayet, hadis ve duaları okumak ve yazıp bir yere asmak caiz kabul edilmektedir. Ama İslami dönemde vefk’i ulema cevaz vermese de bu uygulamalar halk arasında devam edegelmiştir ve havas literatüründe yer almıştır. 

 

Etiketler: Vefk Nedir, Vefk ne anlama gelir, Vefk Ne işe yarar
Temmuz 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR