Lotus Çiçeği Anlamı Nedir? Lotus Çiçeğinin Hikayesi

lotus çiçeği

Lotus çiçeği yeryüzündeki en ilginç bitkilerinden biridir. Sahip olduğu özellikleri farklı coğrafyalarda, farklı kültürlerde ve dinlerde, farklı mitolojilerde farklı anlamlar yüklenmiş, birçok efsaneye konu olmuştur. O zaman farklı coğrafyalarda lotus çiçeği anlamı ve lotus çiçeği hikayesi neymiş inceleyelim.

Kirli suların, bataklıkların çamurlu topraklarına kök salarak büyüyen Lotus Çiçeği, nasıl bu kadar temiz, duru ve saf görünebiliyor? Lotus çiçeği büyüleyici güzelliği, esrarengiz yaprakları ve renkleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

 

Lotus Nasıl Bir Çiçektir?🌸

Lotus çiçeği hikayesi ve Lotus çiçeği anlamı hakkında konuşmadan önce lotus çiçeğinin nasıl bir bitki olduğundan, renklerinden ve nerelerde bulunduğundan bahsedelim.

Lotus çiçeği, bataklıkta ve kirli sularda yetişen,  çok yıllık bir bitkidir. Su yüzeyine parlak yeşil yaprakların arasında, her zaman güneşe dönük yaklaşık 30 cm çapında büyük bir çiçek şeklinde ortaya çıkar. Lotus çiçekleri hoş kokarlar.

Genellikle sarı ve pembe renklerde olur. Ama bazen beyaz, kırmızı ve mavi renklerine de rastlanmakradır. Lotuslar, her yerde yetişmezler, bu yüzden Kırmızı Kitap`a dahil edilirler. Sarı rengi Güney ve Orta Amerika, Jamaika, Hawaii, pembe genellikle Asya, Japonya, Hindistan`da görülür.

Bu çiçeğin esas olarak sadece sıcak ülkelerde yetişmesine rağmen, Rusya`da Uzak Doğu`daki Volga deltasında, güney`deki Taman Yarımadası`nda, Kuban`da esrarengiz güzel bir su bahçesinin bulunduğu yerde muhteşem Lotus Vadisi vardır.

Pembe lotusun kendine has özelliği vardır. Şöyle ki pembe lotus, yazın birinci yarısında çiçek açmaya başlar ve tüm dönem boyunca yaprakları sürekli renk değiştirir: ilk başta parlak pembelerse, yavaş yavaş beyaza dönerler.

Lotus çiçeğinin yapraklarını genelde güneşin ilk ışıklarıyla açtığı geceleri ise kapattığı bilinmektedir. Bu çiçek yukarıda da söyeldiğimiz gibi güneşe dönük şekilde olur. Ama ışık seven bir çiçek olduğu için mucizevi bir şekilde bazı renkleri ay ışığının geceyi aydınlattığı zamanlarda da yapraklarını açar.

 

Lotus Çiçeği Anlamı🌸

Lotus çiçeğinin her rengi farklı bir anlam ifade eder. Aynı zamanda bu her renge farklı coğrafyalarda ve mitolojilerde farklı anlamlar yüklenir. Genel olarak lotus çiçeği anlamı itibarile herhangi bir yeniden doğuş, canlılığın yenilenmesi, gençliğin yeniden canlanması, ölümsüzlüğü ifade eder. Şafakta açılan ve alacakaranlıkta kapanan lotus, Güneş`in yeniden doğuşunu kişileştirir.

Mitolojide lotus çiçeğine hayranlık duyar karşısında baş eğerler. Çünkü lotus çiçeği tanrıların sembölüdür. Farklı dinlerde lotus çiçeği anlamı farklıdır: yaşam, yeniden doğuş, saflık, barış, bereket gibi farklı anlamlar ifade eder.

Pembe lotus, Buda anlamına geldiği için çok önemlidir. Beyaz lotus, Eski Mısır`da uykuyu ve unutuşu sembolize ederdi. Çünkü Nil`de yetişen beyaz lotus, diğer lotusların aksine sadece geceleri ortaya çıkardı. Çinliler ve Japonlar ise beyaz lotusun gençliklerini uzatacağına ve güzelliklerini mümkün olduğunca uzun süre koruyacağına inanarak bu çiçeğin şeker kaplı köklerini yerlerdi. Bu gelenek hala da devam etmektedir.

Mavi lotus çiçeği anlamı ise bu rengin sahip olduğu özelliğine göre diğer renklerin ifade ettiği anlamlardan farklıdır. Mavi lotus, uzun kuraklıklardan sonra bile hayatta kalmayı başardığı ve büyümeye devam ettiği için ölümsüzlüğü simgeler. Çinliler mavi lotusun kadın güzelliğinin bir sembolü olduğuna inanıyorlardı, Hindular ise evrenin yaratıcısı olan tanrıçaları Brahma`nın bir lotus çiçeğinden doğduğunu düşünüyorlardı.

Son olarak Kırmızı lotus ise Hindistan`ın sembolüdür. Kaynaklar, kırmızı lotusun kalbin doğasını ve saflığını sembolize ettiğini, sevgin, şefkat, tutku, tek kelimeyle kalbin tüm özellikleri anlamına geldiği yazmaktadır.

 

Farklı İnançlarda Lotus Çiçeği Anlamı🌸

Öncelikle lotus çiçeği bir semboldür, güneş ve ay ilkelerini birleştirir, suya ve ateşe, karanlığın kaosuna ve ilahi ışığa eşit derecede yakındır. Farklı inançlarda ise lotus çiçeği anlamı farklı yorumlanmıştır.

Eski Mısırlıların görüşlerine göre eski tanrı genç olarak yeniden doğmak için ölüyordu. Bu nedenle lotus, canlılığın yenilenmesini ve gençliğin geri dönüşünü simgeliyordu. Burada lotus çiçeği son derece önemliydi ve kutsal bir çiçek sayılırdı. Çünkü Güneş tanrısı Ra`nın lotustan doğduğuna inanılıyordu. Lotus, eski Mısır`ın ölüm ve diriliş tanrısı Osiris ve bitki örtüsünün solması ve yeniden doğuşunun vücut bulmuş hali olan, bereket tanrıçası İsis için bir taht görevi görmüştür. İnanışa göre, Nil seli sırasında lotusların bolluğu zengin bir hasat vaat ediyordu.

Çin inancına göre ise lotus çiçeği, sadece dünyada değil, gökyüzünde ve cenennette de büyür. Cennet göllerini süsleyen lotus çiçeği insanların ruhlarıdır. Salih ruhların vücut bulduğu lotuslar, her zaman çiçek açar, güzel kokarlar. Günahkar ruhların çiçeği ise çabuk solar.

Lotus Çiçeği Hikayesi🌸

Lotus çiçeğinin adını Antik Yunanistan`da bu çiçeğin tacına Priam`ın zulmünden sığınan güzel perisi Lotis`in efsanesinden aldığı söylenmektedir.  

Başka bir lotus çiçeği hikayesi ise çok etkileyicidir. Eski bir Yunan efsanesine göre, Herkül`e karşılıksız aşık olan genç bir peri bütün geceleri gölün dibinde geçirir, güneşin doğuşuyla birlikte pembe bir şafakla yıkanırdı. Bir sabah erkenden Herkül, yıkanmak için göle gelir. Peri, bu yakışıklı adamın kalbini fethetmek ve onu gölün dibine kadar götürmek için ona doğru yüzer. Herkül`ün güzelliği periyi o kadar şaşırtır ki peri gözlerini ondan alamaz. Ama Herkül, periyi farketmez ve gider. Peri, onun arkasından bakmaya devam eder ve artık dibe batmaz, güzel bir lotus çiçeğine dönüşür.

Antik Yunan kızları, bu çiçeği ilahi bir çiçek olarak görürler, saçlarını, kıyafetlerin lotusla süslerlerdi. Daha sonrasında da lotus çiçeği anlamı itibarile ve lotus çiçeği hikayesi bu çiçeğin sembol olarak kadın takılarında kullanılmasına sebep olmuştur.

 

Lotus Çiçeği Yüzük🌸

 

Lotus çiçeği hikayesi ve lotus çiçeği anlamı o kadar etkileyici ki bu çiçeğin sembol olarak kullanıldığı takılar özellikle lotus çiçeği yüzük kadınların dikkatini her zaman çekmiştir.

Diriliş Takı olarak kadınların çok sevdiği ve enerjisine, hikayesine inandığı lotus çiçeğini sembol olarak yansıtabilmek için farklı ışık yansımalarıyla parlayan ve birçok renk seçeneği sunan zirkon taşını kullanarak lotus çiçeği yüzük modellerini tasarladık. Sizlere Diriliş Takı online sitemizde pembe, beyaz, mavi ve mor renklerde lotus çiçeği yüzük modelleri ile beraber pembe ve mor renklerde lotus setler de sunuyoruz.

 

Lotus çiçeği yüzük ve lotus setler tamamı 925 ayar gümüş madeninden üretilmiştir.  

 

Etiketler: lotus çiçeği anlamı, lotus çiçeği hikayesi, lotus çiçeği yüzük
Aralık 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR