Mavi Doğal Taş Çeşitleri (+10 Doğal Taş)

Mavi Doğal Taş

Mavi, doğadaki en esrarengiz renklerden biridir. Sakinleştirici ve dinlendirici etkiye sahiptir. Şöyle ki mavi, gökyüzünü ve denizi temsil eder. Ama en nadir renklerden de biridir. Çünke doğa bize mavi rengi çok sunmaz. Hatta doğal taşların da en nadirleri mavi renkli olanıdır. Peki mavi renkli doğal taşlar hangileridir? Mavinin hangi tonlarında bulunur ve hangi özelliklere sahiptir?

 

Mavi Doğal Taş

Hem sembolizm hem de farklı renk tonları ile mavi, yüzyıllardır insanların çok sevdiği, hem evde hem kıyafetlerde hem de takılarda çok kullanılan renklerden biridir. Mavi erkeksi bir renktir. Araştırmalar da şunu gösteriyor ki bu rengi erkekler daha çok kullanıyor. DİRİLİŞ TAKI online sitesinde taşlı yüzükler serisinde firuze, mavi kehribar, mavi oniks, mavi zirkon, doğal taşlı kolye serisinde safir, lapis lazuli ve turkuaz, doğal taş bileklik serisinde apatit, mavi akik ve lapis, doğal taş tesbih serisinde ise mavi kehribar, turkuaz ve lapis taşları gibi farklı mavi doğal taş çeşitlerinden tasarlanmış kolye, bileklik, tesbih ve gümüş yüzük modelleri bulabilirsiniz.

 

Dinlenmeyi temsil eden ve insanlar üzerinde olumlu etki bırakan mavi renk ve tonları farklı kültürlerde ve dinlerde farklı sembolizme sahiptir. Örneğin, açık mavi renk huzuru temsil ederek insanlar üzerinde sakinleştirici etkiye sahip olsa da elektrik mavisi ve diğer parlak maviler de coşkuyu ifade eder. Ama her şeyden önce mavi renk güven, sadakat, samimiyet ve bilgeliği temsil eder.

 

Mavi doğal taşlar taşın çeşidine, bulunduğu yere, içeriğindeki safsızlıklara, kimyasal özelliklerine göre mavinin birbirinden farklı ve olağan dışı renklerine sahiptir. Lapis lazuli, apatit, firuze, safir, akuamarin gibi doğal taşların ana renkleri maviyken, kehribar, akik, oniks gibi birçok doğal taşın da mavi renkleri bulunmaktadır. Renkleri de yine aynı şekilde taşın çeşidine ve bulunma yerine göre değişmektedir. Örneğin akuamarin mavi rengin açık tonlarını yansıtırken, safir koyu mavi doğal taş çeşitlerindendir.

 

Mavi Renkli Doğal Taşlar

Mavi renk doğada nadiren bulunan renklerden biridir. Ama bulunduğu kadarıyla bize mavinin farklı tonlarını ve bütün güzelliklerini sunabiliyor. Gökyüzü ve deniz dışında doğa bize mavi renkleri doğal taşlarda sunar. Ama mavi renkli doğal taşların da nadir ve çok değerli olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin mavi kehribar taşı, kehribarlar arasında nadir bulunanlardan biridir veya safir çok değerli doğal taşlardandır.

 

Doğada açık veya gök mavilerinden derin ve koyu, gece mavilerine kadar geniş renk paletiyle mavi renkli doğal taşlar bulunur. Peki bunlar hangileridir? Birlikte bakalım.

 

SAFİR – en popüler mavi renkli taştır. Mükemmel mavi rengi ve parlaklığıyla göz okşamaktadır. Takılarda sıklıkla tercih edilir. Bunun bir sebebi eşsiz görünümüyse diğer sebebi ise dayanıklı olmasıdır. Şöyle ki mavi safirin mohs ölçeğinde sertliği 9`dur. Çizilmez ve kırılmaz. Safir taşlı takılar gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Üçüncü göz çakrasıyla ilişkili olan safir taşı, dürüstlüğü ve bilgeliği geliştirir. Aynı zamanda eylül ayının doğum taşıdır.

 

AKUAMARİN – en güzel açık mavi doğal taş çeşitlerinden biridir. Mavinin farklı tonlarında bulunur ama asla bir safir kadar koyu tonlarda ve yüksek doygunlukta bulunmaz. Mohs ölçeğindeki sertliği 8`e kadar ulaşır. Taşın birincil rengi mavi olsa da farklı ışık yansımalarıyla ikincil tonlarından yeşil de ortaya çıkar. Sadakatin, dostluğun ve bağlılığın taşı olan akumarin birçok büyülü ve iyileştirici özellikleri bulunur. Akuamarin taşı hakkında detaylı bilgi için Akuamarin taşı özellikleri, faydaları blog içeriğimizi okuyabilirsiniz.

 

FİRUZE – mavinin en güzel tonunu yansıtan doğal taşlardan biridir. Parlak maviden mavi-yeşile kadar mavinin farklı renk tonuna sahiptir. Mohs ölçeğinde sertlik derecesi 5 ila 6 arasında değişmektedir. Aşkın ve sadakatin sembolüdür. Sahibine cesaret verir, onu her türlü hasardan ve nazardan korur. Dişil enerjiye sahip olsa da erkek takılarda, özellikle erkek gümüş yüzük modellerinde sıklıkla tercih edilir.

 

LAPİS – mavi doğal taş çeşitleri arasında en popülerlerinden biridir. Mohs ölçeğinde sertliği 5.5`dir. Taş, göksel, yoğun bir mavi renge ve güçlü enerjiye sahiptir. Olumsuz enerjileri uzaklaştırır ve pozitif enerjiyle yüklenir. Sahibini sakinleştirir ve onu olumsuz düşüncelerden arındırır.

 

APATİT – ana rengi mavi olan doğal taşlardandır. Mavi rengini içeriğindeki safsızlıklardan alır. Mohs ölçeğinde sertliği lapis taşıyla aynıdır. Yaratıcı insanların taşıdır. Aynı zamanda tam bir koruyucu musktadır.

 

MAVİ ONİKS – oniks taş çeşitlerinden biridir. Nadir bulunan mavi oniks taşı, dayanıklıdır. Mohs ölçeğinde sertlik derecesi 7`dir. Dengeleyici bir taşdır. Şöyle ki sahibinin ruh halini dengeler. Özellikle duygusal denge sağlamak için sahibine yardımcı olur. Mutsuzluğu giderir ve sezgiyi geliştirir.

 

MAVİ TURMALİN ­– büyülü mavi rengiyle göz kamaştırıyor. Sahip olduğu büyülü ve iyileştirici özellikleriyle şifa terapilerinin bir numaralı taşlarından biridir. Bu taş bir tür teşhis aracıdır. Şöyle ki hastalıkların ve rahatsızlıkların teşhis edilmesinde önemli yere sahiptir.

 

MAVİ ZİRKON  - açık mavi doğal taş çeşitlerindendir. Zirkonlar arasında en popüleri ve en pahalısıdır. Parlaklığı ve şeffaf görünümüyle bilinmektedir. Mavi elmaslarla benzerliği bu taşları kadınların en sevdiği taşlardan biri haline getirmiştir. Aralık ayının doğum taşıdır. Sahibine başarı ve refah getirir.  

 

MAVİ OPAL – opal taşlar arasında en göz alıcı olanıdır. Taşın birincil rengi mavidir ama farklı bir renk oyununa sahiptir. Bu renk oyunu okyanusun üzerindeki güneş ışığına benzetilir. Masumiyet ve umudun sembolüdür.

 

MAVİ FLORİT – önyargıları ortadan kaldırır. Tüm floritler sahibinin ruhuna ve zihnine enerji verir ama özellikle mavi florit duygular üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Duyguları dengeler, sahibinin kusurlarını görmeğe ve onlarla başa çıkmaya yardımcı olur.

 

Mavi renkli doğal taşlar sadece burada listelediklerimizle bitmiyor. Yeryüzünde daha çok sayda mavi renkli doğal taşlar bulunuyor. Mavi spinel, mavi elmas, mavi kalsedon, jeremejevite, dumortierit, şahin gözü (kaplan gözü taşının mavi versiyonu), mavi jadeit, tanzanit, mavi ay taşı, mavi topaz, labradorit, iyolit, kiyanit mavi doğal taşlara örnek olabilir.

 

Etiketler: Mavi Doğal Taş
Ocak 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR