Nazar Duası Arapça ve Türkçe, Nazardan Korunma Duası Oku

Nazar Duası

“Nazar etmek”, “nazar değmek” veya “göz değmek” sıklıkla duyduğumuz kelimelerdendir ve Türk kültüründeki en eski inanışlardan biridir. İslami kaynaklarda da bu konuyla ilgili Hz. Muhammed Peygamber efendimizin sahabelerinin anlattığı hadislere rastlanıyor. İslam’da hak görülen nazardan korunma duası nedir? Nazar duası nasıl okunur?

 

Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de nazar var mı? Nazar için hangi sure okunur? Nazar olan kişiye hangi dualar okunur? Peygamber efendimiz nazar için ne demiş? gibi sorularda merak edilen sorulardandır. O zaman bu sorulara birlikte yanıt bulalım.

 

Nazar Duası Arapça

 

Türk kültüründe de derin köklere sahip bu inanışın tarihi Eski Sumer, Babil, Sami ve Pers gibi çeşitli kültürlere dayanır. Bir şeye bakarak beğenirken ya da haset ederken ona zarar vermek anlamında kullanılan kelimedir. Ama kelimenin köküne bakacak olursak Arapça’da “nzr” kökünden geldiğini görürüz. Türkçe’de “göz atma”, “bakma”, “bakış” anlamlarına gelir. “Nazar etmek”, “göz değmek” kelimeleri de aslında bakmak, göz atmakla ilgilidir.

 

Bu konu merak uyandıran ve kafalarda birçok soru oluşturan bir konudur. Birçok kişi göze, nazara inanırken nazarın günah olduğunu söyleyenler de oluyor. Öncelikle nazar, İslam`da da yer alan bir konudur. Nazardan korunmak için okunan nazar duası vardır. Diğer dualarda da olduğu gibi Nazar duası Arapça okunur. Nazar duasının nasıl okunduğuna, Türkçe anlamının ne olduğuna geçmeden önce Peygamber efendimiz anazar için ne demiş? Sorusunu yanıtlamak istiyoruz.

 

Peygamber efendimizin sahabelerinin anlattığı hadisler ve ulaşılan kaynaklar İslam’da nazarın batıl bir inanç olmadığını kanıtlıyor. Ebu Hueyren’in anlattığı Buhari’nin yazdığı hadiste Resulullah’ın göz değmesi haktır dediği yazar. Ebu Davud’un Hz. Aişe’den rivayet ettiği bilinen hadiste ise şöyle denir: “Göze değene (ain) abdest alması emredilir, onun abdest suyu alınır, bununla göz değmesine uğrayan (main) yıkanırdı”. Bu şekilde bir sürü hadisi şerif İslam’da nazar konusunun gerçek olduğunu kanıtlıyor.

 

 

Nazar Duası Oku

 

Nazarı, hasetle ve kıskançlıla bakılan bakışlara, kem gözlere bağlıyorlar. Çoğu zaman bu doğrudur. Ama bir şeyi beğenirken de istemeden nazar değdirebiliriz. Çok güzel bir eşyayı birinin beğenmesi o eşyaya hasar verebilir veya çok iyi giden işlerimiz ters gidebilir. Büyüklerimiz böyle durumlarda nazar duası oku derler.

 

Peki nazar duası nasıl okunur? Nazar duasının Arapça okunuşu şöyledir:

 

 

Nazar duası Türkçe okunuşu ise şöyledir:

 

“Euzu bi kelimâtillâhi’t-tâmmeti min kulli şeytanin ve hammetin ve min külli aynin lammeh”

 

Nazar duası Arapça okunması tavsiye edilir. Eğer Arapça okuyamıyorsanız nazar duasını Türkçe de okuyabilirsiniz. İslam’da ve Kur’an’i Kerim’de her duanın, her surenin ve ayetin anlamını mealini de bilerek ve gönülden hissederek okunması gerekiyor. Nazar duası da anlayarak okunması gereken duadır.

 

 Nazar duası Türkçe meali şöyledir:

 

“Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah’a sığınıyorum”

 

Nazardan Korunma Duası

 

Kur’an’i Kerim’de nazar var mı? Nazar için hangi sure okunur? sorularına gelecek olursak, Kur’an’i Kerim’de birebir nazarla ilgili bir sure ve ayet bulunmamaktadır. Ama Kalem suresinin 51. Ve 52. ayetlerinde nazara işaret edilir ve nazardan korunma duası olarak bu ayetler okunabilir.

 

Kalem Suresi 51. ayeti okunuşu ve meali: Ve-in yekâdu-lleżîne keferû leyuzlikûneke bi-ebsârihim lemmâ semî’û-żżikra ve yekûlûne innehu lemecnûn (un) – O inkar edenler Zikr’i (Kur’an’ı) işittikleri zaman, neredeyse seni gözleriyle devirivereceklerdi. Hala da (kin ve hasetlerinden) “Hiç şüphe yok o bir delidir” derler.

 

Kalem Suresi 52. ayeti okunuşu ve meali: Vemâ huve illâ żikrun lil’âlemîn(e) – Oysa o (Kur’an), alemler için ancak bir öğüttür.

 

Yine hadisi şeriflerde Hz. Muhammed Peygamberimizin göz ve nazara karşı Kur’an’i Kerim’in en fazliletli surelerinden olan Felak ve Nas surelerini okuduğu ve okumayı tavsiye ettiği söylenmektedir. Aynı zamanda Ayetel Kürsi de nazara karşı okunan dualardan biridir. Dilerseniz daha önce sizler için yazdığımız içeriklere geçerek Felak Suresi ve Ayetel Kürsi okuyabilirsiniz.

 

Etiketler: Nazar Duası Arapça
Ağustos 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR